Teknoloji

BİK Analitik uluslararası güvence denetiminden başarıyla geçti!

Basın İlan Kurumu'nun (BİK) internet haber sitelerinin ziyaretçi trafiklerini ölçümlemek amacıyla geliştirdiği BİK Analitik, uluslararası standartlarda bir denetimden başarıyla geçerek ISAE 3000 Güvence Denetimi Raporu'nu almaya hak kazandı.

Abone Ol

Türkiye genelinde 420 internet haber sitesinin ziyaretçi trafiğini anlık olarak takip eden BİK Analitik, kamu kaynaklarının basın sektörüne adil bir şekilde dağıtılmasını sağlarken, sunduğu hizmetin şeffaflığını ve güvenilirliğini de en üst düzeyde tutmayı amaçlıyor. 2023 yılında yapılan düzenlemeyle, BİK Analitik'in Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşları tarafından yılda en az bir defa denetlenmesi hükme bağlandı.

Uluslararası Standartlarda Denetim Süreci

Yapılan denetim, 1 Ocak 2024 ile 30 Haziran 2024 tarihleri arasında BİK Analitik’in işletim süreçlerini kapsadı. Denetimler, Uluslararası Bağımsız Denetim ve Güvence Denetimi Standartları Kurulu (IAASB) tarafından belirlenen ISAE 3000 standardına uygun olarak gerçekleştirildi. Bu süreçte, BİK Analitik'in uygulama süreçlerine yönelik “inceleme”, “sorgu”, “gözlem” ve “yeniden gerçekleştirme” olmak üzere çeşitli testler yapıldı ve sistemin internet haber sitelerinin ziyaretçi trafiğini doğru bir şekilde ölçtüğü teyit edildi.

Erkılınç: "BİK Analitik’in Güvenilirliği Tescillendi"

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, BİK Analitik’in uluslararası standartlarda bir denetimden geçerek ISAE 3000 Güvence Denetimi Raporu almasının kendileri için büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirtti. Erkılınç, konuya ilişkin şu cümleleri aktardı:

“Paydaşlarımızla birlikte Türk basınını geleceğe taşıyan adımları birer birer atıyoruz. İnternet medyasının ilan ve reklam desteğine kavuşması kadar önemli bir husus da kamu kaynağının adil ve tarafsız bir şekilde dağıtımıydı. BİK Analitik’in işini iyi yapanla yapmayanı ayırırken en büyük güvencelerimizden biri olacağını, sistemi işletirken paydaşlarımıza bir dayatmada bulunmak yerine onların güvenini kazanmayı ve rıza üretmeyi öncelediğimizi ısrarla vurguladık. Kendimize güveniyorduk ve BİK Analitik çalışmaya başlayalı üç dört ay olmamışken bağımsız bir denetim kuruluşunca denetlenme taahhüdümüzü yönetmeliğimize koyduk. Şükürler olsun gelinen noktada BİK Analitik, uluslararası standartlara göre güvenilir olduğunu kanıtladı”

TSE Tarafından Kalitesi Onaylanmıştı

BİK Analitik, Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan aldığı marka tescil belgesinin ardından, Türk Standardları Enstitüsü'nden (TSE) de TS ISO/IEC 25051 belgesini alarak yazılım paketlerinin uluslararası kalite standartlarına uygun olduğunu tescillemişti. Bu belge, yazılımın kalite gereksinimlerini ve uyumluluk değerlendirmeleri için gerekli talimatları içeriyor.