Dursun ERKILIÇ

İstisnasız tüm sektörleri kuşatan yapay zeka teknolojileri, dijital değişimi, dönüşümü kaçınılmaz kılıyor. Konu hem devletin (Milli Güvenlik Kurulu’nun) hem de sanayici, hizmet sektörü ve tarım sektörü gibi alanlarda üretim yapanların gündeminde.

Bu konuda Türkiye’nin her köşesinden olduğu gibi Ankara’dan yükselen sesler de var. Bunlardan ikisi Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç ve Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran’a ait.

TÜRKİYE’NİN YAPAY ZEKA GERÇEKLERİ

Ülkemizin yapay zeka konusundaki bazı verileri şöyle:

- Türkiye’de firmaların sadece yüzde 22’si akıllı üretim sistemleri konusunda kapsamlı bilgi sahibi…

- Dijital dönüşüme yatırım yapmayı planlayan firmaların oranı çok az…

- Dijitalleşme çok konuşuluyor az iş yapılıyor…

TOGG’un yeni sedan modeli T10F tanıtıldı! TOGG’un yeni sedan modeli T10F tanıtıldı!

- Türkiye, 2020 yılında 63 ülke arasında 44’üncü sırada bulunduğu Dijital Rekabet Gücü sıralamasında 2023 yılında 64 ülke arasında 53’üncülüğe geriledi.

ATO BAŞKANI GÜRSEL BARAN

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yapay zeka alanındaki gelişmelerin dünyada ve ülkemizde her geçen gün artan etkisinin farkında. Bunu, “Yapay zekâ alanındaki gelişmeler sektörleri dönüştürürken, ticaret ve ekonomide de değişimi getiriyor” diyerek hem pekiştirdi hem de yol gösterdi.

ASO BAŞKANI SEYİT ARDIÇ

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç ise “Türkiye’de yapay zeka ekosisteminin dünyanın en iyilerinden biri haline getirmek için doğru kurguların ve doğru güçlerin bir araya getirilmesi gerektiği” görüşünde.

Ardıç’ın önerisi çok net:

- Yapay zeka seferberliğini ortaya koymamız şart… 

MİLLİ GÜVENLİK KURULU BİLDİRSİ

Yapay zeka alanındaki gelişmelere devlet de duyarlı. Milli Güvenlik Kurulu’nun son bildirisinde yapay zeka ile ilgili bir madde de yer aldı.

7 maddelik bildiride yurtiçi ve dışında teröre yönelik operasyonlar, Gazze-İsrail, Ukrayna, Azerbaycan-Ermenistan konularının yanı sıra yapay zeka konusuna da değinildi.

MGK Bildirisindeki yapay zeka maddesi şöyle:

“Yapay zekâ alanında kaydedilen ilerlemenin, insanlık tarihinde yeni bir merhaleye geçilmesini mümkün kılabilecek büyük fırsatlar sunduğuna; bununla birlikte, bahse konu sahadaki potansiyelin birtakım sınamaları ve siber alanda oluşan yeni tehditleri de beraberinde getireceğine dikkat çekilmiştir. Türkiye’nin, yapay zekâ çalışmalarının ilmî, askerî, iktisadi ve içtimai neticelerine hazırlıklı olmasının ve bu alanda ileri kabiliyetler geliştirmesinin önem ve önceliğine işaret edilmiştir.”

BUNDAN SONRA FARKLI BİR SÜREÇ OLUR

Yapay zeka konusunun MGK Bildirisine girmiş olması çok önemli. Bu alanda çok önemli destek ve teşviklerin gündeme gelmesi mümkün. Ankara bu süreçten payını alarak yapay zekanın da başkenti olabilir!

Muhabir: Dursun Erkılıç