Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin'i ilk kez ziyaret edecek.

Bakan Fidan ziyaret kapsamında, Çinli mevkidaşı Vang Yi’nin yanı sıra, Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Han Cıng ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu Başkanı Çın Vınçing ile de görüşmeler gerçekleştirecek.

ÇİN’DEKİ TÜRK VATANDAŞLARIYLA GÖRÜŞECEK

Bakan Fidan’ın Çin'de yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya gelmesi de ziyaretin önemli bir parçasını oluşturacak. Ayrıca, Pekin’deki temasların ardından Fidan'ın 4-5 Haziran tarihlerinde Urumçi ve Kaşgar şehirlerini de ziyaret etmesi ön görülüyor.

SİNCAN UYGUR ÖZERK BÖLGESİ’Nİ ZİYARET EDECEK

Bakan Fidan'ın, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ni ziyaret edeceği de gelen bilgiler arasında. Bu ziyaret, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2012’de gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Türkiye'den yapılan en üst düzeyli ziyaret olacak.

ÖNEMLİ KONULAR GÖRÜŞÜLECEK

Türkiye ve Çin arasındaki ilişkiler, son yıllarda hızla gelişiyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2023'te 48 milyar doları aştı. Çin, Türkiye'nin Asya'daki en büyük, dünya genelinde ise üçüncü büyük ticaret ortağı konumunda. Bu çerçevede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Çin ziyaretinde ekonomik ve ticari ilişkilerin derinleştirilmesi ana gündem maddelerinden biri olacak.

Görüşmelerde, Türkiye-Çin ticaretinin daha dengeli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması ele alınacak. Özellikle yeni teknolojiler alanında Çin'den Türkiye’ye yapılacak yatırımlar üzerinde durulacak. Bu işbirliği imkânlarının, her iki ülke ekonomisinin de güçlenmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Bakan Fidan'ın temasları sırasında, Ukrayna, Gazze ve Kızıldeniz’deki gelişmelerin küresel tedarik hatlarını etkilediği dönemde, Kuşak ve Yol Girişimi ile Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Girişimi'nin uyumlaştırılması konuları da ele alınacak. Bu projelerin entegrasyonuyla, bölgesel ticaretin ve ulaştırma ağlarının güvenliğinin artırılması hedefleniyor.

250 Gram Peynir Dolgulu Turşu İçin 8.4 Kilometre Yol Giden Kurye İsyan Etti 250 Gram Peynir Dolgulu Turşu İçin 8.4 Kilometre Yol Giden Kurye İsyan Etti

Enerji, sivil havacılık ve turizm gibi sektörlerde işbirliğinin geliştirilmesi de görüşmelerin bir diğer önemli gündem maddesi olacak. Türkiye, tek Çin politikasını izlemeye devam ederken, Çin'in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği önemi bir kez daha belirtecek.

FİLİSTİN MESELESİNDE ORTAK GÖRÜŞLER BENİMSENİYOR

Çin ve Türkiye, Filistin meselesinde de benzer görüşlere sahip olduğu belirtildi. Görüşmelerde, Gazze'de kalıcı ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözüm için atılacak adımlar da önemli yer tutacak. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu'nda yaptığı konuşmada, 1967 sınırları temelinde Doğu Kudüs'ün başkent olduğu bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını ve Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üyeliğini desteklediği hatırlatılacak.

UYGUR TÜRKLERİ KONUSUNA DEĞİNİLECEK

Türkiye, Uygur Türklerinin temel hak ve özgürlüklerinin korunması ve Çin'de huzur içinde yaşamalarının önemini de tüm ikili temaslarda gündeme getirecek. Bu konunun sürekli olarak ele alınması, iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi açısından da önemli bir fırsat oluşturacak.

Muhabir: Haber Bülteni