Güvenlik gerekçesiyle bazı ülkelerde yasaklanan sosyal medya platformu Tiktok Türkiye’de ne yazık ki hala yasaklanmadı. Her yaş grubundan vatandaşın kullandığı ve toplumda ahlaki dezenformasyona sebep olan Tiktok, bazı ülkelerde güvenlik tehdidi oluşturduğu gerekçesiyle kullanımı yasaklanmıştı.

Türkiye’de 7’den 70’e herkesin kullandığı Tiktok sadece toplumun ahlaki değerlerini hedef almıyor. Aynı zamanda bu uygulamanın istihbarat faaliyetleri için de kullanıldığı biliniyor. Çoğu ülke güvenlik nedeniyle devlet kurumlarında Tiktok uygulamasını yasakladı.

ASKERLERİMİZ DE TİKTOK KULLANIYOR

Türkiye’de herkesin kullandığı Tiktok ne yazık ki Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesi altında bulunan askerlerimiz tarafından da kullanılıyor. Tiktok, kişisel verileri 3’üncü şahıslarla paylaşarak adeta tehlikeye davetiye çıkarıyor. Özellikle sınır bölgelerinde görev yapan Türk askerleri de Tiktok platformu üzerinden canlı yayınlar ve paylaşımlar yaparak sevdiklerine ulaşıyor. Ancak askerlerimizin bu paylaşımlarını sadece sevdikleri değil, terör örgütü mensupları da görüyor. Uygulama konum bilgileri kapalı da olsa kişinin bulunduğu yeri tespit edebiliyor. Bu da askerlerimizin yerlerinin terör örgütleri tarafından kolayca tespit edilmesine sebep oluyor.

SİBER GÜVENLİK UZMANINDAN MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI’NA KRİTİK ÇAĞRI

Türk askerlerinin de Tiktok uygulamasını kullandığını ve bu yüzden yerlerinin terör örgütü mensupları tarafından kolaylıkla tespit edilebildiğini belirten Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu konuyla ilgili endişelerini dile getirerek, Milli Savunma Bakanlığı’na askerlerin Tiktok hatta akıllı telefonları kullanmalarını yasaklaması çağrısı yaptı.

“TİKTOK’TA CANLI YAYIN AÇAN ÜST RÜTBELİLER BİLE VAR”

Konuyla ilgili TikTok’un canlı yayın moderasyon ekibinden birinin kendisine ulaştığını bildiren Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, “Verdiği bilgilere göre son aylarda canlı yayın açan çok sayıda TSK mensubu asker var. Hatta kendisi bana yazdığı dakikalarda Hakkâri Yüksekova kırsalında bir askerin canlı yayın açtığını söyledi.

Yayın açan askerlerin çoğu operasyon sahaları, sınır ötesi üs bölgeleri gibi kritik yerlerde görevli. İçlerinde rütbeliler de var!” dedi.

“TİKTOK’A GİRİP BÖLGENİN ADINI YAZAN HERKES BUNLARI GÖREBİLİYOR. TERÖRİSTLER DE!”

Sınır ötesi ve kritik görevlerde bulunan askerlere Tiktok kullanımının yasaklanması gerektiğini belirten Ersin Çahmutoğlu, Sınır ötesinde üs bölgelerinde TikTok kullanan askerler var! Tiktok’a girip bölgenin adını yazan herkes bunları görebiliyor. Teröristler de! Neden izin veriliyor anlamak mümkün değil! Tiktok’un bir tehdit olduğunu daha ne kadar anlatacağız? Milli Savunma Bakanlığı tez zamanda TikTok tehlikesine karşı adım atmalı” ifadelerini kullandı.

 

Canlı yayın açan askerlerin konum bilgileri ve teçhizatlarının terör örgütleri tarafından rahatlıkla görüldüğünü kaydeden Ersin Çahmutoğlu, “Yaptıkları yayınlarda bulundukları yer apaçık görülüyor. Açık kaynak istihbaratı (osint) yapan herkes görebilir. TikTok hesabım olmadığı halde ben bile basit keywordlerle arama yaparak bunları görebiliyorum. Kırsal alandaki intikal faaliyetlerini kayda alıp TikTok’ta paylaşanlar bile var. Neredeyse teçhizatlar ayan beyan görülebiliyor! Bu yayınların yapıldığı konumları ve teçhizatları terör örgütleri de görüyor! Üst rütbeler dahil bu askerler neden hiç ama hiç dikkat etmez? Yayınların bazılarına bizzat baktım. Neredeyse yarısı karşı cinsi etkileme amaçlı yapılmış. Diğerlerinin ise bana göre hiçbir amacı yok!” diyerek Tiktok tehlikesine dikkat çekti.

ÜNİFORMALI FOTOĞRAF PAYLAŞMA AKIMI

Geçtiğimiz günlerde 12 askerimizin şehit olmasının ardından İnstagram’da başlatılan “üniformalı fotoğrafını paylaş” akımına görevde bulunan birçok Türk askerinin de katılarak fotoğraf paylaştığını belirten Ersin AÇhmutoğlu, “Instagram’da da böyle bir kampanya başlamış! Aktif görevde olanların da bu kampanyada paylaşım yaptığı görülmüş. Bu basit gibi görünen ve eğlence amaçlı yapılan paylaşımların neden olacağı tehlikeleri düşünen yok sanırım. Özetle, kritik görevde ve alanlarda bulunan TSK mensuplarına sadece TikTok değil Instagram ve diğerleri de yasaklanmalı! Hatta akıllı telefon kullanmaları bile yasaklanmalıdır” dedi.

 

Sosyal medya platformalarından Tiktok’un Türkiye’de yasaklanması gündemdeki yerini korurken başta ABD ve Avrupa ülkeleri güvenlik tehdidi nedeniyle Tiktok’un kullanımını kamu kuruluşlarında yasaklamıştı.

TİKTOK İSTİHBARAT AMACIYLA DA KULLANILIYOR

Çin’e ait olan Tiktok uygulaması ahlaki değerleri hedef almasının yanında kişisel verilerin de kolaylıkla ele geçirilebildiği bir uygulama olarak biliniyor. Geçtiğimiz aylarda ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Çin’in TikTok paylaşım sitesi üzerinden kullanıcıların verilerine ve cihazlarına erişebileceğini ve bunlar üzerinden büyük veri (big data) operasyonları yapabileceğini söylemişti.

TİKTOK'U BAZI ÜLKELERDE YASAKLANDI

ABD'de TikTok’un yasaklanması için yeni bir düzenleme üzerinde çalışılıyor.
Sınırlama yoluna giden ülkeler, uygulamanın vatandaşlarının verilerine erişmesinden veya Pekin merkezli propagandaya maruz kalmasından endişe ediyor.

Dünyada uygulanan TikTok yasaklarından bazıları ise şu şekilde:

Avrupa Birliği

Geçtiğimiz aylarda siber güvenlik tehditleri ve kurumları siber saldırılardan koruma gerekçe gösterilerekAvrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi'nin tüm çalışanlarına TikTok kullanmak yasaklandı.

Birleşik Krallık

Britanya hükümeti tüm hükümet bağlantılı cihazlarda TikTok kullanılmasını yasaklamıştı. Hükümet yetkilileri yasağa gerekçe olarak hassas hükümet bilgilerinin öncelik olduğunu açıklamıştı.

Endonezya

Endonezya, 2018'de pornografi, uygunsuz içerik ve kutsallara hakaret gibi nedenlerle TikTok'u yasaklamıştı. Ancak Tiktok uygulamanın uygunsuz içeriklere sansür uygulamayı kabul etmesinin ardından yasak kaldırılmıştı.

Hindistan

Himalayalar'da Çin ordusu girilen çatışmada 20 Hint askerinin öldürülmesinin ardından Hindistan hükümeti Tiktok’u yasaklama kararı almıştı. TikTok, Hindistan'da ilk olarak 2020'de yasaklanmış, yasak 2021'de kalıcı hale gelmişti.

ABD

2020'de Trump yönetimi TikTok indirmenin yasaklanması için adımlar atmış ancak yasak kararı mahkemeden dönmüştü. Mahkemeden yasak kararı çıkmayınca Beyaz Saray yönetimi tüm hükümet kurumlarına 30 gün içerisinde uygulamanın tüm hükümet bağlantılı telefonlardan silinmesi talimatını vermişti.

Kanada

Tiktok’u yasaklayan bir ülke de Kanada olmuştu. ABD’nin Tiktok’a karşı aldığı tavır sonrasında Kanada, tüm hükümet bağlantılı telefonlarda TikTok'u yasakladı. Kanada hükümeti yasağa gerekçe olarak TikTok'un kabul edilemez düzeyde mahremiyet ve güvenlik riski oluşturmasını gösterdi.

Tayvan

Tayvan yönetimi TikTok'u tüm hükümet bağlantılı telefonlarda yasaklamıştı. Pekin'le artan tansiyon nedeniyle Tayvan uygulamaya ülke çapında bir yasak getirmeyi düşünüyor.

Muhabir: Fatma Doğanay