Sesi, türküleriyle bir döneme damga vuran halk ozanlarımızdan biri olan Aşık Mahzuni Şerif’in hayat hikayesi merak edilip araştırılıyor. İşte, Aşık Mahzuni Şerif hakkında tüm detaylar…

AŞIK MAHZUNİ ŞERİF KİMDİR?

Asıl adı Şerif Cırık olan Mahzuni Şerif 17 Kasım 1939’da Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesi Berçenek köyünde dünyaya gelmiştir.Soyu Horasan'dan Tunceli'ye göçen Ağuiçen aşiretine dayananan Mahzuni Şerif’in babasının adı Zeynel, annesinin adı Döndü'dür. "Şerif" adı, kendisi doğmadan önce ölen amcasının adına ithafen verilmiştir.

 

Aşık Mahzuni Şerif alevi mi?

Evet. Aşık Mahzuni Şerif Alevi’dir. 2001 yılında kendisine, "Elhamdülillah Kızılbaş'ım ve laikim. Ben değil, yedi sülalem Kızılbaştır. Bir suç varsa o da dedemdedir." dediği için Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından aleyhinde dava açıldı.

EĞİTİMİ

Alembey köyündeki Lütfi Mehmet Efendi Medresesinde Kur'an eğitimi alırken köylerine ilkokulun yapılmasıyla medrese eğitimini bırakarak ilkokula başlayan Mahzuni Şerif, 1955 yılında sonradan Ankara'ya nakledilen Mersin Astsubay Okuluna kaydoldu ve 1959'da okulu bitirerek ordonat tekniker sınıfına ayrılarak Ankara Ordonat Tekniker Okulunda eğitim almaya başladı.

Burada okurken yapılan bir arama sonucu çantasında Alevi-Bektaşi ozanlarının şathiyye ve şiirleri ile ilgili kitaplar çıkmasıyla okuldan atıldı ve bir daha geri dönemedi. 1961'da Kuleli Askerî Lisesi'ne gitti fakat maddi zorluklardan ötürü eğitimini yarıda bıraktı.

Özel yaşamı

Mahzuni Şerif, ilk evliliğini dayısının kızı Emine ile imam nikâhı olarak gerçekleştirmiştir ve bu evlilikten Züleyha adından bir kızı olmuştur.

İkinci evliliğini İtalyan asıllı Sovina (Suna) ile yapmıştır ve bu evlilikten Ferhat, Şirin ve Emrah adlarında üç çocuğu olmuştur.

Suna'nın evi terk etmesinden sonra Şerif, üçüncü evliliğini Gaziantep'te bir ilkokul öğretmeni olan Fatma Hanım ile yapmıştır ve bu evlilikten Derya, Bülent Ali, Gülde Şeyda ve Sezde Yetiş adlarında dört çocuğu olmuştur.

Aşık Mahzuni Eserleri

Halk şiirine gönül veren ve konuşma dilini şiirleştiren Aşık Mahzuni'nin 453 plağı, 58 kasedi ve yayımlanmış 8 adet kitabı bulunuyor.

Ayrıca TRT tarafından çekilmiş 2 adet belgeseli bulunmaktadır. 1989-1991 yılları arasında Halk Ozanları Federasyonu tarafından dünyanın en büyük 3 ozanı arasında gösterildi. Sivas Dramı adlı türküsünü, 1993 yılında yaşanan Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenlere ithaf etmiştir.Türk halk müziği sanatçıları tarafından söz ve besteleri sıklıkla kullanılmıştır. 

1984: Dom Dom Kurşunu
1985: Sarhoş
1986: Aburcubur Adam
1986: Gol Gol
1990: Kutsal Özlem / Zam Fakiri
1993: Giden Bahar
1995: Zevzek
1996: Mahzuni Şerif 96 / Çağrı
1997: Acı Günlerim / Ararlar Beni
1998: Prangalar / Ağıt
2001: Fırıldak Adam

Ölümü

2001 yılının başlarında rahatsızlanarak, kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle yoğun bakım altına alınan Mahzuni Şerif, Mayıs ayında taburcu edildi; ancak 17 Mayıs 2002 tarihinde Köln, Almanya'da öldü.
Mezarı Hacı Bektaş Veli Külliyesi'nin yakınındaki Çilehane adı verilen yerdedir.

İLGİ ÇEKEN İÇERİKLER:

ASLIHAN GÜNER KİMDİR?

BİNNUR KAYA KİMDİR?

ONUR KUMBARACIBAŞI KİMDİR?

Muhabir: Haber Bülteni