Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İranlı mevkidaşı Abbas Erakçi ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında bölgesel gelişmeleri değerlendirdi. Fidan, özellikle Gazze ve Lübnan’daki duruma dikkat çekerek İsrail’in saldırgan tutumuna karşı önemli mesajlar verdi.

“NETANYAHU YENİ CEPHELER AÇARAK İRAN’I SAVAŞA ÇEKMEYE DEVAM EDİYOR”

Bakan Fidan, Gazze'deki olayları "soykırım" olarak nitelendirerek, İsrail'in sadece Gazze ile sınırlı kalmayıp Lübnan’ı da hedef aldığını belirtti. "Netanyahu bölgede yeni cepheler açmaya devam ediyor ve İran'ı da bu savaşa çekmeye çalışıyor" diyerek İsrail’in bölgesel barışa tehdit oluşturduğunu vurguladı.

New Folder New Folder New Folder (8) Aa 35953397

TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİNDE EKONOMİK İŞBİRLİĞİ

Konuşmasının devamında Fidan, Türkiye ve İran arasındaki ticari işbirliğini artırmanın önemine dikkat çekti. "Ülkelerimiz arasında daha fazla ticaret yaparak halklarımızın refahını artırmamız mümkün," diyen Fidan, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi ve sınır kapılarının kapasitesinin artırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, yeni sınır kapıları açma konusunda da çalışmaların sürdüğünü belirtti.

“TERÖRE KARŞI BERABER SAVAŞMALIYIZ

Fidan, PKK ve PJAK gibi terör örgütlerinin hem Türkiye hem de İran için ortak bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Bu konuda iki ülke arasında bir anlayış birliği bulunduğunu ve teröre karşı ortak mücadele etmenin önemini dile getirdi. "Komşuluk ve kardeşlik hukuku gereği teröre karşı beraber savaşmalıyız" ifadesiyle, iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

İSRAİL'E UYARI: "SAVAŞ BÖLGEYE YAYILABİLİR"

İsrail’in nükleer tesisleri vurma tehdidinin ve bölgedeki saldırgan tutumunun, İran'ı meşru müdafaaya zorladığını söyleyen Fidan, "Savaşın tüm bölgeye yayılma riski asla hafife alınmamalı," uyarısında bulundu. Fidan, bölge ülkeleri ve uluslararası aktörlerin sorumlu davranarak gerilimi azaltmaları gerektiğini vurguladı ve Gazze'de acil bir ateşkesin ilan edilmesi gerektiğini belirtti.

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ERAKÇİ’NİN MESAJLARI

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi de toplantıda, İsrail’in Gazze ve Lübnan’daki suçlarına dikkat çekerek, bu saldırıların durdurulması gerektiğini ifade etti. Erakçi, "Bölgedeki savaşın yayılması ciddi bir tehdittir" diyerek, uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.

TÜRKİYE’NİN İNSANİ YARDIM ÇABALARI

Toplantıda Fidan, Türkiye’nin Gazze’ye yaptığı insani yardımlardan da bahsederek, bugüne kadar 84 bin ton yardım sevk edildiğini belirtti. Yardımların Mısır üzerinden Gazze’ye ulaştırıldığını, ancak Refah Sınır Kapısı’nın kapalı olması nedeniyle yardımların sınırlı şekilde aktarılabildiğini dile getirdi.

Tanju Özcan'dan HÜDA PAR'a: 'Domuz bağlarınızı getirin, ben buradayım' Tanju Özcan'dan HÜDA PAR'a: 'Domuz bağlarınızı getirin, ben buradayım'

HAMAS İLE GÖRÜŞMELER

Son olarak Fidan, Filistinliler arası birlik sürecine ilişkin bilgiler verdi. Hamas ve El Fetih’in bir araya gelerek iç uzlaşma sürecini ilerlettiklerini belirten Fidan, bu sürecin Filistin'in işgal ve sürgün politikalarına karşı önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Kaynak: İHA