Haymanamızda hasat vaktine sayılı günler kaldı. Çiftçimizin gözü kulağı tarlasında. Haymananın en önemli geçim kaynaklarından biridetarımdır. Bugünlerde üreticimiz heyecanlı bir bekleyişte. Haymana ovası alabildiğine buğday ve arpa ile bezeli. Bir yıl verilen emeklerin alınma vakti geldi, gelmek üzere. Bu günler en tehlikeli ve dikkat edilmesi gereken günler. Neden mi? Yangın riskinin en çok olduğu döneme giriyoruz. Çiftçinin korkulu rüyası yangındır, mahsulünü sigorta yaptırmayan üretici bu günlerde evinde rahat yüzü görmez. Tarım arazilerini yangına karşı korumanın basit yöntemleri var, bunlardan önemli olanlarını dilim döndüğünce sizlere anlatmak istiyorum.

• Sigara izmaritlerinin çıkardığı yangınlar. Seyahatiniz esnasında içtiğiniz sigarayı aracın camından dışarı atarsanız kuru otlar tutuşup tarım arazilerini küle çevirecektir. Sakın sigaranızı gelişi güzel atmayın.

• Çoban ateşleri, çobanların sürülerini otlatırken yaktıkları ateşlerden sıçrayan, ya da iyi söndürülmeyen ocakların yangına dönüşme ihtimali oldukça fazla. Hele ki çobanlarımızın çoğu yabancı uyruklu personellerden oluştuğu varsayılırsa, yangın olasılığı daha da artacaktır, sürü sahipleri bu konuda çobanlarını uyarması gerekir.

• Biçerdöver ve diğer tarım aletlerinin çalışırken demir sürtünmesi ile çıkacak kıvılcımlardan çıka bilecek yangınlara daha dikkatli olmalı. Hasat sırasında ayrıca motorlu araçların egzozundan çıkan kıvılcımların da yangına sebep olabileceği unutulmamalı, çiftçiler egzoza takılacak susturucuların olası bir yangını önleyecektir. • Düğünlerde patlatılan havai fişekler ve çocukların bakkallardan alıp oynadığı maytap cinsi yanıcı ve patlayıcı maddelerin çıkaracağı yangınlar göz ardı edilemeyecek kadar fazla, aman dikkat!

• Tarla kenarlarına bırakılan pet ile cam şişesi kırıklarının yangına davetiye çıkardığı unutulmamalı. Çiftçilerin bütün emekleri saniyeler içinde boşa gidebilir.

• Boş arsa ve evlerin etrafındaki kurumuş otların da hasat döneminde yangına sebebiyet verebileceğini, bu nedenle bu tür çalışmaların hasat sonrasına bırakılmalıdır. • Piknik, kamp ateşlerinin söndüğünden emin olunmalı ve hatta hasat dönemi piknik vs. yapılmaması uygun olur. Bir saniyelik bir düşüncesizlik veya ihmal bütün tarım arazilerini dakikalar içerisinde yok ede bilir. Olası çıka bilecek tarım arazisi yangınlarına karşı belirli noktalarda Ankara büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyemizin hazır ekipman ve ekiplerinin olmasında, erken müdahale için fayda vardır. Emekler zayi olmasın, hoşgörü, dikkat ve saygının çözemeyeceği problem yoktur. Hasadınız bol ve bereket