Dursun ERKILIÇ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2024 yılının ilk çeyreğinde 5,7 büyüdü.

Bu veriler, Türkiye ekonomisinin Kovid-19 salgını tedbirlerinin uygulandığı 2020 yılının ikinci çeyreğinden sonra üst üste 15 çeyrek büyümüş olduğuna işaret ediyor.

SEKTÖRKEL FAALİYETLER VE…

GSYH'yi oluşturan faaliyetlere göre, inşaat sektörü toplam katma değeri yüzde 11,1, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 5,5, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 5, sanayi yüzde 4,9, tarım yüzde 4,6, hizmetler yüzde 4,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,3, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 2,8, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,5 ve finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 2 arttı.

Büyüme rakamı ekonomi çevrelerince değerlendiriliyor. ASO Başkanı Seyit Ardıç, ATO Başkanı Gürsel Baran ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü de büyümeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Perakende zinciri 3 bin işçiyi çıkardı Perakende zinciri 3 bin işçiyi çıkardı

ARDIÇ’A, SANAYİDE BÜYÜME…

ASO Başkanı Seyit Ardıç, ilk çeyrekte iç tüketim ve inşaat sektörünün etkisiyle yüzde 5,7 oranında büyüme gerçekleştiğini belirtti ama baz etkisine rağmen sanayi tarafındaki büyümenin çeyreklik büyümenin altında kalmasına dikkat çekti.

Ardıç, 2024 ilk çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre sanayi tarafında yüzde 4,9’luk bir büyüme görülüyor. Ancak büyük deprem felaketini yaşadığımız 2023’ün ilk çeyreğinde sanayi üretimindeki büyük daralmadan dolayı oluşan baz etkisini göz ardı etmememiz lazım. Buna rağmen, sanayi tarafındaki büyümenin, çeyreklik büyümenin altında kalması dikkat çekici…”

Seyit Ardıç, “Büyümeyi sürdürülebilir kılabilmek için enflasyonla mücadelenin, mutlaka yapısal reformlarla da desteklenerek kararlı bir şekilde devam ettirilmesi gerekiyor” dedi.

BARAN: TÜRKİYE POZİTİF AYRIŞIYORUZ

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ise, TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisinin 2024 yılının ilk çeyreğinde 5,7 büyümesini olumlu karşıladı.

Baran, “Ekonomimizin üst üste on beş çeyrektir büyüyor olması önümüzdeki dönemler için bizi motive ediyor. Bu performansımızı önde gelen büyük ekonomilerin daralma ve durgunluk sonrası zayıf oranlarda büyümeleriyle birlikte değerlendirmenin daha anlamlı olacağına inanıyorum. Pek çok ülke beklentilerin altında büyüme gerçekleştirirken, Türkiye şu an aynı ligde yer aldığı diğer ülkelerden pozitif ayrışıyor” dedi.

ATO Başkanı Baran, “Ankara Ticaret Odası olarak 2024’ün kalanında da güçlü bir performans sergileyerek, tüm ekonomik göstergelerde gözle görülür ve hissedilir iyileştirmeler yaşayacağımıza inanıyoruz.” dedi.

BÜYÜMEYE OSB’LERİN KATKISI BÜYÜK

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü de Türkiye ekonomisinin 1. çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirirken, OSB’lerin katkısına dikkat ekti.

Kütükcü, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye'nin ilk çeyrek % 5.7 büyümesi memnuniyet verici. Ülkemizin % 5.7 büyüdüğü bu dönemde, OSB’lerimizdeki üretim ise %6.06 arttı. Böylece OSB’lerimiz ülkemizin büyümesine güçlü bir destek vermiş oldu. 81 İl’deki tüm OSB’lerimizi ve 67 bin OSB sanayicimizi yürekten kutluyorum.”

Muhabir: Dursun Erkılıç