Teknoloji

Kamu alımlarında yapay zeka devrimi: MAIN platformu ile yeni dönem başlıyor!

HAVELSAN’ın geliştirdiği MAIN Yapay Zeka Platformu, Kamu İhale Kurumu’nun hizmet kalitesini artırmak için kullanılacak. Yapay zeka platformu, veri sınıflandırması, özetleme, akıllı arama ve dijital asistan hizmetleri sunarak, Kamu İhale Kurumu’nun iş süreçlerini daha verimli hale getirmeyi hedefliyor.

Abone Ol

Kamu İhale Kurumu ile HAVELSAN arasında imzalanan anlaşma ile MAIN Yapay Zeka Platformu, kurumun idari süreçlerinde hızlanma, veri yönetimi ve raporlama sistemlerinde iyileştirme sağlayacak. Bu platform, kurumun teknoloji altyapısına yapay zeka teknolojilerinin entegre edilmesini amaçlıyor.

Verimlilik Artışı ve Akıllı Veri Yönetimi

Sözleşme kapsamında, MAIN platformu Kamu İhale Kurumu’nun sunucularında, on-premise (kurum içi sunucular üzerinde) olarak çalışacak. Platform, büyük veri uygulamaları ve araçlarıyla kurumun ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunacak. Ayrıca, İş Zekası Platformu’nun da devreye alınması hedefleniyor. Böylece idari süreçlerin hızlanması ve hizmet kalitesinin artması planlanıyor.

Platform, kurum verilerini sınıflandırarak özetleyecek, dokümanlar üzerinde akıllı arama yapılmasını sağlayacak ve dijital asistan olarak hizmet verecek.

Yerli ve Güvenli Yapay Zeka: MAIN

HAVELSAN mühendisleri, dünyada popüler hale gelen doğal dil işleme teknolojilerine yerli bir alternatif geliştirdi. Multifunctional Artificial Intelligence Network (Çok Fonksiyonlu Yapay Zeka Ağı) kelimelerinin baş harflerinden oluşan MAIN platformu, özellikle kamu ve askeri kurumlarda veri güvenliğini sağlayarak kullanılabilecek.

MAIN, saniyeler içerisinde metinleri özetleyebiliyor, açık kaynaklı verilerden bilgi toplayabiliyor ve kod yazabiliyor. Platform, kullanıcı verilerinin dışa sızmasını engelleyen "kapalı kutu" olarak sunuluyor, böylece veri güvenliği en üst seviyede tutuluyor.

Yapay Zekada Yeni Fonksiyonlar Yolda

MAIN platformunun ilk sürümü metin işleme odaklı fonksiyonlar sunuyor. İlerleyen aşamalarda bu özelliklere görüntü ve ses işleme fonksiyonlarının da eklenmesi planlanıyor. Bu yenilikler, kamu alımlarında daha güvenli ve etkin süreçler sunacak.