Astana Arena’da gerçekleşen açılış törenine Türkiye’den Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan katılım sağladı. “Büyük Bozkırda Buluşma” sloganıyla düzenlenen oyunların açılışı, katılımcı ülkelerin bayraklarının dalgalandığı etkileyici bir resmi geçit ile başladı. Ardından Kazakistan milli marşı okundu ve Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Tokayev’den Tarihe Vurgu

Tokayev, Kazakistan topraklarının göçebe uygarlıkların doğduğu bölge olduğunu vurguladı. Atı ilk evcilleştiren göçebelerin binicilik kültürünü tüm dünyaya yaydığını belirten Tokayev, “Saka dönemine ait Altın Elbiseli Adamlar, bu topraklardaki zengin mirasın sembollerindendir” dedi. Ayrıca, Hun İmparatorluğu, Türk Kağanlıkları ve Altın Ordu gibi büyük medeniyetlerin de bu topraklarda yükseldiğini hatırlattı.

Ankara’da sıcaklık artacak, 3 gün yağış yok! Ankara’da sıcaklık artacak, 3 gün yağış yok!

Bilal Erdoğan’dan Birlik Mesajı

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, törende yaptığı konuşmada geleneksel sporların küresel düzeydeki önemine değindi. “Bu oyunlar, sadece sporcular arasında değil, aynı zamanda ülkeler arasında yeni dostlukların ve işbirliklerinin başlangıcı olacaktır” ifadelerini kullandı. Türk Devletleri Teşkilatı’nın tarihsel ve kültürel bağlara dayalı güçlü bir birliktelik içinde olduğuna vurgu yapan Erdoğan, bu kardeşlik bağlarının geleceğe taşınmasının önemini vurguladı.

Tarihi ve Kültürel Şölen

Oyunların açılış töreninde göçebe halkların zengin tarihi ve kültürü renkli sahnelerle canlandırıldı. Saka dönemine ait canlandırmalar, İpek Yolu’nun ihtişamı ve Türk halklarının savaş kültürü izleyicilere büyüleyici anlar yaşattı. Törenin son bölümünde dünyaca ünlü Kazak sanatçı Dimaş Kudaybergen sahne alarak görkemli bir performans sergiledi.

İlk Defa Bir Başkentte Düzenleniyor

Dünya Göçebe Oyunları, "geleneksel sporların olimpiyatları" olarak biliniyor ve 2 yılda bir gerçekleştiriliyor. Bu yıl ilk kez bir başkentte, Astana’da düzenlenen oyunlar, 13 Eylül’e kadar sürecek. Geçmişte Kırgızistan’ın Çolpan Ata şehri ve Türkiye’nin İznik kentinde yapılan oyunlar, bu defa Kazakistan’da farklı bir boyut kazanıyor. At üstünde oynanan oyunlar, okçuluk, dövüş sanatları ve kuş avcılığı gibi 21 farklı geleneksel spor dalında yarışmaların gerçekleştirileceği etkinlikler, geniş katılımla devam edecek.

Muhabir: Haber Bülteni