Kim Yo-Jong, yaptığı yazılı açıklamada Güney Kore'nin, insansız hava araçlarıyla Kuzey Kore semalarından propaganda broşürleri dağıttığını iddia etti. Bu durumu "siyasi amaçlı ağır bir provokasyon ve egemenlik ihlali" olarak nitelendiren Kim, özellikle bu broşürlerin İHA'lar aracılığıyla dağıtılmasını daha da ciddi bir ihlal olarak gördüğünü ifade etti.

“Kasıtlı Provokasyon”

Olayı "kasıtlı bir provokasyon" olarak tanımlayan Kim, Kuzey Kore'nin hava sahasının ihlal edildiğini vurguladı. Güney Kore hükümetinin ise olayın sorumluluğunu reddederek belirsiz bir tavır sergilediğini öne sürdü. "Güney Kore Savunma Bakanı, suçu sivil toplum kuruluşlarına atmaya çalışsa da, olayın ulusal güvenlik gerekçesiyle doğrulanamayacağını söyleyerek konuyu geçiştirmiştir," diyen Kim, bu tutumun Güney Kore ordusunun olayda baş sorumlu ya da suç ortağı olduğunu gösterdiğini savundu.

Güçlü Misilleme Uyarısı

Güney Kore’nin Kuzey Kore'den gönderilen balonları sık sık eleştirdiğini hatırlatan Kim, "Öncelikle Kuzey Kore’den kaçanların oluşturduğu Güney Koreli grupların bu tür faaliyetleri kaç kez gerçekleştirdiğini kamuoyuna açıklamalarını öneriyorum" dedi.

Kim, propaganda broşürleri taşıyan İHA'ların yeniden Kuzey Kore semalarına girmesi durumunda, "sert bir misilleme" yapılacağını söyledi ve "Muhtemel bir provokasyonun bedelinin ne olacağını düşünmeleri gerektiği" uyarısında bulundu.

“Askeri Müdahale Planları Netleştirilecek”

Kim, Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'nın daha önceki açıklamalarına atıfta bulunarak, Seul ve askeri gücüne yönelik olası bir saldırının zamanlamasının henüz belirlenmediğini, ancak bu kararın Kuzey Kore tarafından alınacağını dile getirdi. "Güney Kore'ye ait bir insansız hava aracının bir kez daha başkentimiz üzerinde görülmesi, kesinlikle korkunç sonuçlar doğuracaktır," diye ekledi. Kişisel olarak böyle bir durumun yaşanmamasını temenni ettiğini de belirtti.

Afyonkarahisar'da 4.4 büyüklüğündeki deprem kameralarda Afyonkarahisar'da 4.4 büyüklüğündeki deprem kameralarda

Güney Kore'nin Cevabı 

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı daha önce Pyongyang üzerinde Güney Kore’ye ait propaganda broşürleri taşıyan İHA'ların tespit edildiğini iddia etmişti. Güney Kore Savunma Bakanlığı ise başlangıçta bu iddiaları reddetmiş, sonrasında ise olayın Kuzey Kore karşıtı sivil toplum örgütleri tarafından gerçekleştirilebileceğini ifade etmişti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı