Teknoloji

Meta'dan Rusya'ya engel: Kremlin'den tepki büyüyor!

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Meta'nın Rus medya kuruluşlarına yönelik aldığı yasaklama kararını eleştirerek bu durumu kabul edilemez olarak nitelendirdi. Peskov, "Meta'nın bu adımları, şirketin kendisini itibarsızlaştırdığını gösteriyor. Bu tür seçici kararlar, Meta ile olan ilişkilerimizi iyileştirme olasılığını da zorlaştırıyor," dedi.

Abone Ol

Peskov, Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamalarda, Meta’nın Rus medya organlarını platformlarından kaldırma kararını değerlendirirken, bu adımın son derece olumsuz sonuçları olacağını vurguladı.

Rusya’nın Askeri Güç Artışı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, asker sayısını yaklaşık 180 bin kişi artırarak toplam askeri personel sayısını 2 milyon 389 bine yükselten kararnameyi imzalamasıyla ilgili de konuşan Peskov, bu artışın Rusya’ya yönelik tehditlerden kaynaklandığını söyledi. "Batı sınırlarımızdaki düşmanca tavırlar ve doğu sınırlarımızdaki istikrarsızlık, bu tür önlemleri zorunlu kılıyor," diye belirtti.

Meta’nın Yasağı ve ABD'nin Yaptırımları

Meta, Facebook ve Instagram platformlarında Rossiya Segodnya haber ajansı ve devlet kanalı RT gibi bazı Rus medya kuruluşlarını, "dış müdahale faaliyetleri" gerekçesiyle yasakladığını açıklamıştı. Bu yasaklama, ABD Adalet Bakanlığı’nın 4 Eylül'de yaptığı açıklamayla bağlantılı olarak gündeme gelmişti. Bakanlık, RT de dahil olmak üzere bazı Rus medya organlarını, yaklaşan ABD başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalışmakla suçlamıştı.

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna’daki savaşa desteği nedeniyle RT ile ilişkili bazı kuruluşlara ve bireylere yaptırım kararı aldıklarını duyurmuştu. Blinken, bu adımların Rusya'nın "istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri"ne bir yanıt olduğunu belirtti.

Rusya'daki Meta Yasağı

Rusya'da Meta'nın faaliyetlerine yönelik tepkiler daha önce de gündeme gelmişti. Mart 2022’de bir Rus mahkemesi, Meta'nın aşırılık yanlısı bir örgüt olarak tanımlanmasına ve faaliyetlerinin yasaklanmasına karar vermişti. Kasım 2022’de ise Meta, Rusya Adalet Bakanlığı tarafından resmen aşırılıkçı örgütler listesine dahil edilmişti.