Daron Acemoğlu kimdir? Daron Acemoğlu nereli, kaç yaşında? Daron Wcemoğlu biyografisi...

Yeni Danıştay üyesi Yusuf Karaoğlu kimdir? Yeni Danıştay üyesi Yusuf Karaoğlu kimdir?

DARON ACEMOĞLU KİMDİR?

Kamer Daron Acemoğlu, 3 Eylül 1967'de İstanbul'da doğmuş, uluslararası alanda tanınan bir Türk-Amerikalı ekonomisttir. Ermeni kökenli olan Acemoğlu, hukukçu Kevork Acemoğlu'nun oğludur. İlköğrenimini İstanbul Kadıköy'deki Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulu'nda tamamladıktan sonra, 1986 yılında Galatasaray Lisesi'nden mezun olmuştur.

EĞİTİM VE AKADEMİK KARİYERİ

Acemoğlu, lisans eğitimini İngiltere'nin York Üniversitesi'nde Matematiksel Ekonomi ve Ekonometri alanında 1989 yılında tamamladı. Yüksek lisans ve doktora derecelerini ise Londra Ekonomi Okulu'ndan sırasıyla 1990 ve 1992 yıllarında aldı. 1992-1993 yıllarında Londra Ekonomi Okulu'nda ders verdikten sonra, 1993'te Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) akademik kariyerine başladı. 2000 yılında ekonomi profesörü unvanını elde eden Acemoğlu, 2019 yılında MIT'nin en yüksek unvanı olan enstitü profesörü unvanına layık görülmüştür.

ARAŞTIRMALARI VE ESERLERİ

Acemoğlu'nun araştırma alanları arasında siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesizliği, çalışma ekonomisi ve beşeri sermaye ile eğitim konuları yer almaktadır. Özellikle, siyasetten ekonomiye dair yapılan çalışmalarla dikkat çekmiştir. 2006 yılında siyaset bilimci James A. Robinson ile birlikte kaleme aldığı "Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri" ve 2012'de yayımlanan "Ulusların Düşüşü: Güç, Refah ve Yoksulluğun Kökenleri" adlı eserleri, birçok ödüle değer görülmüştür. Acemoğlu, 2021 itibarıyla IDEAS/RePEc araştırma veri tabanına göre, dünyadaki en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomist arasında yer almaktadır.

ÖDÜLLER VE ONURLAR

Akademik kariyerinin ilk dönemlerinde “The Economic Journal”da yayımlanan “Consumer Confidence and Rational Expectations” adlı makalesi "1996 yılının en iyi makalesi" ödülüne layık görüldü. 2005 yılında, 40 yaş altındaki bilim insanlarına verilen John Bates Clark madalyası ile ödüllendirilmiştir. Türkiye Bilimler Akademisi tarafından 2006'da Bilim Ödülü'ne layık görülen Acemoğlu, 2013 yılında T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü almıştır. Ayrıca, Utrecht, Bilkent, Bath, Boğaziçi ve Atina üniversiteleri ile Paris'teki École Normale Supérieure tarafından fahri doktor unvanı verilmiştir. 2019 yılında MIT tarafından "Enstitü Profesörü", 2021 yılında ise İngiliz Akademisi tarafından Onur Üyesi unvanı verilmiştir.

ÖZEL HAYATI

Acemoğlu, oyun ve optimizasyon teorisi üzerine araştırmalar yapan Asuman Özdağlar ile evlidir. Çiftin Arda ve Aras adında iki erkek çocuğu bulunmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi