Aile kurumunu yıpratan ve yayıncılık ilkelerini ihlal eden içeriklere karşı ağır yaptırımlar yolda.

Çubuk’ta 3. Ankara Edebiyat Festivali yapıldı Çubuk’ta 3. Ankara Edebiyat Festivali yapıldı

Gündüz kuşağı programlarında, adli vakaların kontrolsüz şekilde işlenmesi ve aile kurumunu zedeleyen konuların ekrana taşınması, RTÜK tarafından mercek altına alındı. Özellikle çocukların izleyebileceği saatlerde şiddet görüntüleri ve gayrimeşru ilişkilerin yer alması, vatandaşların en çok rahatsız olduğu konuların başında geliyor. Bu şikâyetler doğrultusunda, RTÜK yeni ilke kararlarını oy birliğiyle kabul etti.

ŞİDDET VE SUÇ İÇERİKLERİNE YASAK

RTÜK’ün aldığı kararlara göre, artık gündüz kuşağı programlarında şiddet, istismar, cinayet ve diğer suç unsurları işlenemeyecek. Bu kararlarla, suçun ve çarpık ilişkilerin toplum nezdinde sıradanlaştırılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Ayrıca, özel hayatın gizliliğine saygı gösterilmesi zorunlu olacak ve kişilerin özel bilgileri paylaşılmayacak.

PSİKOLOJİK ŞİDDETE KARŞI ÖNLEM

Program sunucuları ve konuklar, katılımcılara karşı psikolojik şiddet uygulayamayacak. Ayrıca, programlarda kullanılan dilin toplumun milli ve manevi değerlerine aykırı olmaması, kaba ve argo ifadelerin kullanılmaması zorunlu olacak.

ÇOCUKLARA VE ZİHİNSEL ENGELLİ BİREYLERE ÖZEL KORUMA

Kuşak programlarında çocuklar, gençler ve zihinsel engelli bireyler konuk olarak alınmayacak. Bu kitleye yönelik yapılan yayınlarda da istismara yol açabilecek konuşmalardan ve suçlayıcı ifadelerden kaçınılacak.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE CİNSEL TACİZ YAYINLARINA YAPTIRIM

Kadına yönelik şiddeti teşvik eden veya meşrulaştıran içeriklerin yayını yasaklanacak. Ayrıca, cinsel taciz ve tecavüz gibi konuların hafifletici şekilde işlenmesine müsaade edilmeyecek. RTÜK, Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeler'e aykırı yayın yapan programlara ağır yaptırımlar uygulayacak.

ŞİDDET UNSURU TAŞIYAN KONULARA SINIRLAMA

Kuşak programlarında şiddet içeren konuların işlenmesine büyük özen gösterilecek. Şiddetin özendirici veya saldırgan davranışları normalleştirici şekilde sunulmasına izin verilmeyecek.

SORUŞTURMANIN GİZLİLİĞİ VE LEKELENMEME HAKKI

Soruşturma aşaması tamamlanmamış olaylar gündüz kuşağı programlarında işlenmeyecek ve kişilerin şeref ve itibarlarının korunması adına aynı konuya sürekli yer verilmesinden kaçınılacak.

RTÜK, yeni ilke kararlarıyla birlikte gündüz kuşağı programlarını sıkı denetime alarak yayıncılık ilkelerine uygun olmayan içeriklere karşı mücadelesini sürdürecek.

Kaynak: Haber Merkezi