Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Kars'a yaptığı ziyarette, e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi'ne ilişkin iddialara açıklık getirdi. Memişoğlu, Kars Valisi Ziya Polat ile valilikte bir araya geldikten sonra yaptığı açıklamada, e-Nabız sisteminin güvenliği konusunda önemli mesajlar verdi.

Bakan Memişoğlu, Türkiye'nin sağlık bilişim altyapısının dünyada örnek gösterildiğini belirterek, Kovid-19 döneminde bu altyapının ne kadar güçlü olduğunun kanıtlandığını ifade etti. e-Nabız sistemine dair güvenlik kaygılarıyla ilgili ise net bir şekilde, "Hiçbir verinin başka bir yere ulaşma şansı e-Nabız üzerinden yoktur" diyerek, vatandaşların kişisel sağlık bilgilerinin güvende olduğunu vurguladı.

Memişoğlu, Türkiye'nin sağlık bilişiminde dünyaya örnek olacak bir seviyede olduğunu belirterek, Kovid-19 sürecindeki başarıyı bu güçlü altyapı sayesinde elde ettiklerini ifade etti.

AK Partili Savcı Sayan isyan etti: Anadolu fakirlik kokuyor! AK Partili Savcı Sayan isyan etti: Anadolu fakirlik kokuyor!

E-Nabız sisteminin Türkiye'de sağlığın temelini oluşturduğunu vurgulayan Memişoğlu, şöyle devam etti:

"Bu sistem özellikle 2014'ten sonra sağlık sistemimizin bilgi, veri anlamında temeli olmuş durumda. Temel bilişim anlamında Türkiye'nin temeli. Esasında herkesin veri bankası. Kişiye özel şifrelenmiş durumdadır. Bir başkası, hastanın kendisi dışında kimse göremez. Özel güvenlikli olarak tutulur. Özel yazılımlarla, özel denetlemelerle güvenliği sağlanır. Özellikle Kovid-19'da takibini sağlamış, rüştünü ispatlamış bir sistem. Dünyanın çok gelişmiş dediğimiz ülkeleri aşı olduktan sonra günlerce insanlara aşı kartı veremezken biz bu sistem üzerinden kişiye saniyesinde aşı kartını ulaştırdık."

Sisteme ilişkin spekülasyonlara aldırış edilmemesini isteyen Memişoğlu, devletin resmi kurumlarında yapılan açıklamaların dikkate alınmasını önerdi.

'Ben bile bakan olarak bunu göremem'

E-Nabız üzerinden yapılan spekülasyonların kendisini üzdüğünü ifade eden Memişoğlu, şunları kaydetti:

"Çok net söylüyorum, Türkiye'nin değerlerine, Türkiye'nin sahip olduğu bu güzel işe nifak sokarak, fitne, fesat üreterek bunları küçümseyerek veya başka yönlere çekerek, lütfen güven kaybına sebebiyet vermesinler. Hiçbir verinin başka bir yere ulaşma şansı e-Nabız üzerinden yok. Bunu net söylüyorum. Bu konulara itibar edilmemesini istiyorum. Resmi kurumlarının bilgilendirmelerine lütfen güvenilmesini istiyorum. Ben bile bakan olarak bunu göremem."

Kaynak: Haber Merkezi