Hepimizin adını yeni duyduğumuz fakat sürekli maruz kaldığımız önemli bir konu siber zorbalık. Siber zorbalık, dijital teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilen zorbalıktır. Bu tür zorbalıklar sosyal medyada, mesajlaşma platformlarında, oyun platformlarında ve cep telefonlarında görülebilir. Hedef seçilen kişileri korkutmaya, kızdırmaya ya da utandırmaya yönelik olarak tekrarlanan bir davranıştır. Bir kişinin, bir başka kişiyi kasıtlı ve düzenli olarak rahatsız etmesi, zarar verme amacını taşıyan eylemlerde bulunması, incitmesi ya da korkutması olarak tanımlanabilecek zorbalık, bugün özellikle sosyal medya mecralarında yoğun bir biçimde yaşanmaktadır. Dijital platformlar, dijital ortamlar ve sosyal medya mecraları aracılığıyla rahatsızlık verme eylemi olarak tanımlanabilecek olan siber zorbalık, özellikle gençler arasında daha sık gözlemlenmektedir.

-Dedikodu: Kamuoyunda spekülasyon oluşturma. Çevrimiçi ortamlarda hakkınızda kasıtlı ve alenen dedikodu yapılması.

-Dışlama: Bir grup arkadaştan bir kişiyi ayırma. Özellikle okulda başlayan ve siber ortamda devam eden dışlanma.

-Taciz: Sürekli ve kasıtlı olarak yapılan zarar verici ve rahatsız edici davranışlar.

-Takip: Her an izlenildiğini hissetme. İnternette başlayıp, gerçek hayata yansıyan takip ediliyormuş hissi.

-Trollemek: Kasten ve maksatlı olarak yapılan provokasyon (kışkırtma) ve örtülü hakaret, sabote.

-Yorumlar: Yazı, fotoğraf, video yoluyla yapılan hakaret ve küfür içeren negatif iletiler.

-Saygısızlık: İletişimde haddi aşmak ve bunu devam ettirmek.

-Sahte Hesap: Kurban adına sahte hesaplar oluşturarak ve bu oluşturulan sahte hesaplar yoluyla tehdit ve zorbalığı sürdürmek.

-Kandırma: Başkalarının çeşitli, gizli bilgilerini yayınlayarak ve bunları çarpıtarak insanları aldatmak, dolandırmak.

-Manipüle: Kurbanın kendisi gibi davranmak.

Siber Zorbalığa maruz kalıyorum ne yapmalıyım?

-Öncelikle sakin olun ve asla karşılık vermeyin. Genellikle siber zorbaların amacı karşılık vermenizi sağlamaya çalışmaktır.

-Kanıtları (ekran görüntüsü, mesaj vb.) saklayın.

-Size siber zorbalık yapanı, zorbalığı yaptığı sosyal ağ vb. ilgili platformdan engelleyin ve ihbar edin.

-Aileniz, öğretmeniniz veya size yardım edebilecek bir akrabanıza durumu anlatın.

Araştırmalara göre; her 4 çocuktan 1’i siber zorbalığa maruz kalırken, 6 çocuktan 1’i de -bilerek veya bilmeyerek- siber zorbalık eyleminde bulunduğunu itiraf ediyor. Siber zorbalık bir suçtur ve "İnternet üzerinden yapmış olduğunuz bir hakaret ya da tehdidin, kişinin yüzüne karşı yapmış olduğunuz hakaret veya tehditten herhangi bir farkı yok. Bilakis bazı durumlarda daha da ağır yaptırıma bağlanmış. Örneğin hakaret suçunda, kişiye bir hakaret ettiğiniz zaman alacağınız ceza 3 ay ile 2 yıl arasıyken, internet üzerinden yaptınız ki burada aleniyet olmuş oluyor, herkese yayılmış oluyor bu hakaret. Burada 6'da 1 oranında cezanız artmış olacak" Siber zorbalıklara karşı sessiz kalmayın.

Allah’a ısmarladık hoşça kalın. www.aydinbenli.com