Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Başkanı Ercan Soydaş, Türkiye Otomobilciler ve Şoförler Federasyonu Başkanı Mehmet Yiğiner ve Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Demirgil Hakan, AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler’i ziyaret etti.

Ticari araç sahiplerini yakından ilgilendiren Mülkiyet Hakkı Kanunu ile ilgili beklentiler masaya yatırıldı. Görüşmelerde ticari araç sahiplerinin mülkiyet haklarına yönelik talepler ve bu konuda yaşanan sıkıntılar ele alındı.

Mülkiyet Hakkı Kanunu, genel anlamda bireylerin ve kurumların sahip oldukları mallar üzerindeki mülkiyet haklarını koruma altına alan yasal düzenlemeleri ifade eder. Ticari araçları ilgilendiren mülkiyet hakkı ise bu kanunun ticari araç sahipleri için özel olarak düzenlenmiş kısımlarını kapsıyor.

Ticari araç sahiplerinin mülkiyet haklarını koruma altına alarak, araçlarının hukuki güvenceye kavuşmasını sağlamak.

Ticari araç sahiplerinin araçlarını devretme, satma veya miras bırakma gibi haklarının açıkça tanımlanması ve bu hakların korunması.

Ticari araç sahipleri ile devlet arasındaki ilişkileri düzenleyen ve olası uyuşmazlıklarda referans alınacak yasal bir çerçeve oluşturmak.

Ticari araç sahiplerinin, araçlarının haksız el koyma veya zorunlu kamulaştırma gibi uygulamalara karşı korunmasını sağlamak.

iyaret sırasında esnaflar, mevcut mülkiyet hakkı kanununda yaşanan bazı sorunları ve bu sorunlara yönelik beklentilerini dile getirdiler. Bu beklentiler arasında şunlar öne çıkmaktadır:

ESNAF NE İSTİYOR?

Mevcut kanunların ticari araç sahiplerinin haklarını tam anlamıyla koruyacak şekilde netleştirilmesi ve uygulanabilirliğinin artırılması.

Ticari araç sahiplerinin yaşadığı mülkiyetle ilgili sorunların hızlı ve etkin bir şekilde çözülebileceği hukuki mekanizmaların oluşturulması.

Başkent OSB çöp ihbar hattı kurdu Başkent OSB çöp ihbar hattı kurdu

Ticari araç sahiplerinin, mülkiyet hakkına yönelik yasal düzenlemelerin yanı sıra ekonomik olarak da desteklenmesi ve teşvik edilmesi.

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Başkanı Ercan Soydaş, Türkiye Otomobilciler ve Şoförler Federasyonu Başkanı Mehmet Yiğiner ve Sivas ESOB Başkanı Demirgil Hakan’ın, AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler ile gerçekleştirdiği görüşme, ticari araç sahiplerinin mülkiyet haklarına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Muhabir: Bünyamin Altıntaş