TCG BAYRAKTAR’A TAHLİYE BAŞLADI

İlk olarak TCG Bayraktar gemisine tahliye edilen siviller alınmaya başladı. Yaşlı, engelli, bebek ve çocukların da bulunduğu gruplar, güvenlik kontrollerinin ardından gemiye biniş yaptı. Tahliye süreci sırasında Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy ve Lübnan Tahliye Görevi Grup Komutanı Tümamiral Nihat Baran, gemiye alınan vatandaşları karşıladı.

008 2024 02 Ekim 26 Ekim 12 20241009 2 65882602 105521408

TCG SANCAKTAR HAZIRLIKLARINI TAMAMLIYOR

Yardım malzemelerini indiren diğer gemi, TCG Sancaktar, tahliye için hazırlıklarını tamamladıktan sonra sivilleri almaya başlayacak. Her iki gemi, yüklerini alıp işlemleri tamamladıktan sonra Türkiye’ye hareket edecek.

ASKERİ KORUMA EŞLİĞİNDE GÜVENLİ DÖNÜŞ

Tahliye operasyonunda yer alan gemilere, Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait 2 firkateyn ve 2 karakol gemisi eşlik edecek. Bu sayede Lübnan'dan Türkiye'ye dönüş güvenli bir şekilde sağlanacak. Tahliye edilen siviller, amfibi gemilerde bulunan doktorlar tarafından sağlık kontrollerinden geçirilecek. Ayrıca farklı ülkelere ait vatandaşların da talep üzerine bu gemilerle tahliye edileceği açıklandı.

DAHA ÖNCE 2006’DA DA TAHLİYE GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİ

Türkiye, Lübnan'daki ilk deniz yoluyla tahliye operasyonunu 2006 yılında gerçekleştirmişti. İsrail-Lübnan Savaşı sırasında 1100'e yakın Türk vatandaşı, Deniz Kuvvetleri'ne ait TCG İskenderun gemisiyle Türkiye’ye getirilmişti. Bu süreç, Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın koordinasyonuyla başarılı bir şekilde tamamlanmıştı.

008 2024 02 Ekim 26 Ekim 12 20241009 2 65882602 105521405

Cem Garipoğlu'nun mezarı açıldı! Münevver Karabulut'un annesi ateş püskürdü Cem Garipoğlu'nun mezarı açıldı! Münevver Karabulut'un annesi ateş püskürdü

BEYRUT BÜYÜKELÇİLİĞİ’NDEN TAHLİYE AÇIKLAMASI

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği, Lübnan'dan deniz yoluyla tahliye edilecek vatandaşlara yönelik bir duyuru yaptı. Sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, hava yoluyla Türkiye'ye dönmek isteyen vatandaşlar için Beyrut-İstanbul ve Beyrut-Çukurova güzergahlarında sınırlı sayıda uçuş düzenleneceği bildirildi. Vatandaşların bu uçuşlar için ön kayıt başvurusunu Konsolosluk Çağrı Merkezi üzerinden yapabilecekleri belirtildi.

ALTERNATİF TAHLİYE SEÇENEKLERİ

Deniz yoluyla tahliyeye ek olarak, uçuşlar için yeterli talep olması halinde ek uçak seferleri düzenlenebileceği de duyuruldu. Türk makamları, Lübnan'dan ayrılmak isteyen vatandaşların güvenli dönüşlerini kolaylaştırmak için tüm alternatifleri değerlendiriyor.

Bugün itibarıyla, 1900 civarında Türk vatandaşı iki gemiyle Türkiye’ye doğru yola çıkacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı