Geçtiğimiz günlerde Beypazarı merkezde eylem yapan ve mahallerinde maden ocağı açılmasına tepki gösteren Beypazarı Uruş mahallesi sakinlerine sevindirici haber yargıdan geldi.

Uruş Mahallesi’nde kurulmak istenen sepiyolit (kil) ocağının çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) sürecinden muaf tutulmasını yargı iptal etti.

Birgün Gazetesi’nde yer alan habere göre; Avukat Hülya Yıldırım aracılığıyla idare mahkemesine başvuran Uruş Mahallesi Muhtarı Murat Uz ile Güdül’ün Tahtacıörencik Mahallesi Muhtarı Sebahattin Araç ve iki yerel dernek, kararın önce yürütmesinin durdurulmasını, ardından da iptalini istedi.

Dava dilekçesinde, projesinin gerçekleşmesi halinde, oluş̧turacağı toz emisyonları ile bölgede yoğun ş̧ekilde gerçekleşen doğa-dostu tarım, hayvancılık ve arıcılık faaliyetlerine zarar vereceğine vurgu yapıldı.

MAHKEME “DUR” DEDİ

Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 7 Mayıs 2021’de MYB Madencilik’in tarımsal faaliyetleriyle öne çıkan Uruş Mahallesi’ne kil ocağı projesi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı vermişti.

Ankara 5. İdare Mahkemesi’nde açılan davada mahkeme ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etti. Oybirliğiyle alınan kararda, şu ifadeler yer aldı:

“Dava dosyasında yer alan bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporunda yer alan tespitler birlikte değerlendirildiğinde projenin çevresel etkilerinin ve bu etkilerin neden olabileceği risklerin belirlenmesi, bu risklerin önlenmesi ya da kabul edilebilir düzeye indirgenmesi için alınabilecek önlemler ile ilgili olarak mevzuat hükümleri uyarınca çevresel etki değerlendirmesi yapılması gerektiği sonucuna varılmış olup, söz konusu projeye yönelik olarak verilen dava konusu ÇED gerekli değildir kararında hukuka uyarılık bulunmamaktadır.”

İsrail medyasından flaş saldırı iddiası! İsrail medyasından flaş saldırı iddiası!

EYLEM YAPMIŞLARDI

Mahallelerinde maden ocağı açılmasına karşı çıkan köylüler, ellerinde “meramıza dokunma”, “köyüme, doğaya dokunma”, “maden ocağı değil, temiz üretim”, “tarlalarımız, meralarımız yok olmasın” pankartlarıyla maden ocağına karşı çıkmış ve bir çok eyleme imza atmıştı.

Beypazarı Uruşlular Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Büyükgedik de köylerinde maden ocağı açılmasına tepki göstererek, “17 bin 500 Küçükbaş, 4 bin Büyükbaş Hayvanın mera alanı yok edilecek” açıklamasında bulunmuştu.

Muhabir: Bünyamin Altıntaş