Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nde görev yapan Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serdal Güngör, özellikle 1 yaş altındaki bebeklerde bal kaynaklı besin zehirlenmesi olarak bilinen "İnfantil botulizm" konusunda önemli bilgiler verdi. Bu hastalığın, Clostridium botulinum adlı bakterinin sporlarının sindirilmesi sonucu oluştuğunu belirten Güngör, bebeklerin bağırsak sisteminde koruyucu bakteri florası ve clostridium inhibe edici safra asitlerinin bulunmadığını ve bu sporların çevresel şartlara son derece dayanıklı olduğunu ifade etti.

Uzmanından uyarı: Gün ışığı miyoptan koruyor! Uzmanından uyarı: Gün ışığı miyoptan koruyor!

KAS GÜÇSÜZLÜĞÜ VE FELCE YOL AÇABİLİR

Prof. Dr. Güngör, "İnfantil botulizm, sıklıkla ilk 6 ay olmak üzere, bir yaşın altındaki çocukları etkileyen nadir fakat ciddi bir hastalıktır. Bakteri sporları tarafından bebeklerin bağırsaklarında üretilen nörotoksin, sinir hücreleri arasındaki iletişimi bloke ederek ilerleyici kas güçsüzlüğü ve felce neden olur. Genellikle bal tüketimi veya toprakla temas sonucunda ortaya çıkabilir" dedi.

ERKEN TANI HAYATİ ÖNEME SAHİP

Hastalığın belirtilerinin toksin alımından 12-36 saat sonra ortaya çıktığını söyleyen Güngör, "Kas güçsüzlüğü, göz kapağı düşüklüğü, azalmış gözyaşı ve tükürük, ifadesiz yüz, zayıf emme refleksi, hipoaktivite, kabızlık ve solunum güçlüğü gibi belirtiler hızla ilerleyerek solunum yetmezliği ve ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle hastalığın erken tanısı ve tedavisinin hızlıca başlanması hayati öneme sahiptir" diye konuştu.

1 YAŞ ALTI BEBEKLER İÇİN DİKKAT!

İnfantil botulizmin önlenmesi için önemli adımlar atan Güngör, "1 yaş altı bebeklere bal verilmemesi ve toprakla temastan kaçınılması gerekiyor. Aileler tarafından en çok yapılan hata, emziklerin bala batırılarak bebeklere emdirilmesidir. Ayrıca, uygun gıda hijyeni ve muhafaza yöntemleri, sporların kontaminasyonunu azaltmada kritik rol oynar" dedi.

İnfantil botulizmin erken tanı ve uygun tedavi ile başarıyla yönetilebileceğini belirten Prof. Dr. Güngör, "Bu hastalığın farkındalığının artırılması ve önleyici tedbirlerin alınması, bebeklerde mortalite ve morbiditeyi azaltmada kilit rol oynar" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA