Dursun ERKILIÇ

Gündelik hayatın içine girer girmez zirveye oturan ve her şeyimize yön veren ‘yapay zekâ’ ile ilgili her gün şaşırtıcı yeni bilgiler çıkıyor ortaya.

Örneğin, “Yapay zekâ ölü insanları taklit ediyor” deniliyor. Kulağa hoş gelmeyen bu durum için uzmanlar, “Psikolojik etkisi yıkıcı olabilir” diyor.

Uzmanlara göre, ölmüş kişilerin karakteristik özelliklerini taklit etme özelliğine sahip ve ‘ölübotlar’ olarak bilinen yapay zekâ sohbet robotları, yaşayanlar için psikolojik anlamda yüksek riskler taşıyor…

Yapay zekâ, ekonomi alanında da kendisini yoğun biçimde hissettiriyor.

ASO’DA DÜZENLENEN YAPAY ZEKÂ PANELİ

Sanayi içindeki sektörler de yapay zekâdan kaçamıyor. Hatta bunu ihmal edenler sıkıntı yaşıyor. Üyelerini bu duruma düşürmek istemeyen Ankara Sanayi Odası’nın, “ASO 35. Yazılım ve Bilgisayar Sanayi Meslek Komitesi”, alanında uzman isimlerin katıldığı “İkinci Yüzyılda Yapay Zekâ” paneli gerçekleştirmiş ve orada çok önemli konular dile ve gündeme getirilmişti.

Yapay zekâ teknolojisin insan hayatı, iş yaşamı ve hukuk alanındaki entegrasyonun konuşulduğu panele, ASO Meclis Üyesi ve 35. Bilgisayar Yazılımları Meslek Komitesi Başkanı Nuray Başar, ASO Meclis Üyesi Oğuz Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Koordinasyon Dairesi Başkanlığı Uzmanı Dr. Zümrüt Müftüoğlu, TÜBİTAK BİLGEM Akıllı Üretim Sistemleri Koordinatörü Dr. Cenk Deniz Mendi, TOBB ETÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Olgun Değirmenci, Simovate Teknik Müdürü Serkan Kalınöz ve çok sayıda ASO üyesi sanayici katıldı.

NURAY BAŞAR’IN KONUŞMASI

Dijital dönüşüm ve yapay zekâ gibi iş dünyası açısından hayati olan konularla ilgili çok başarılı çalışmalara imza atan ASO Meclis Üyesi, 35. Bilgisayar Yazılımları Meslek Komitesi Başkanı Nuray Başar, panelin açılışında yaptığı konuşmada dijitalleşmenin hayatın her alanında olduğunu ve yenilikçi teknolojiler çağında olduklarını belirtti.

Endüstri 4.0 ile birlikte sanayide, üretimde dijitalleşmenin önemli olduğunu söyleyen Başar’a göre, “Yapay zekâ artık gerek günlük yaşamımızda gerekse iş hayatımızda ciddi bir gündem olarak yerini aldı.”

YAPAY ZEKÂ HAYATIN HER ALANINDA

Yapay zekânın güvenlik, sağlık, tarım, enerji, madencilik, ulaşım, sanayi, ürün pazarlama gibi yaşamın bütün alanlarını temelden değiştirme gücüne sahip olduğunu ifade eden Nuray Başar, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

Türkiye, kompozit merkezi olma yolunda hızla ilerliyor Türkiye, kompozit merkezi olma yolunda hızla ilerliyor

“İnsanlık tarihindeki en önemli bilimsel gelişme olarak nitelendirilen yapay zekânın her geçen gün hayatımızdaki yerini daha fazla hisseder olduk.”

Ülkemizde yapay zekâ yol haritası ile ilgili çalışma başlatıldığını hatırlatan Nuray Başar, yapay zeka çalışmalarının sanayi açısından önemini şöyle anlattı:

“Bu çalışmaların hedefi gerçekleştirmeye yönelik olması için beraberinde işgücü, eğitim ve teknoloji ayaklarında yapılması gerekenler vardır. Yaşam boyu öğrenme, firmaların endüstri 4.0’a uygunluğu, üniversite - sanayi işbirliği, okullarda müfredatın güncel tutulması, finansmana kolay erişim gibi birçok konu başlığını burada sayabiliriz.”

Muhabir: Dursun Erkılıç