Orhan Tatar, yaptığı açıklamalarda, bölgedeki fay hattının 250 yıldır enerji biriktirdiğini ve bu durumun Marmara Bölgesi'nde olası bir büyük deprem riskini artırdığını vurguladı.

Prof. Dr. Tatar, Marmara fay hattının uzun süredir kırılmadığını ve bu fayın 7.2 ile 7.8 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini belirtti. 1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte (Şarköy) Depremi arasındaki fay segmentinin henüz kırılmadığını dile getiren Tatar, "Bu fay hattı her yıl yaklaşık 2.5 santimetre batıya doğru hareket ediyor ve enerji biriktiriyor. Günün birinde bu enerji açığa çıkacak ve fay kırılacak," dedi.

"ELASTİK PAYI TÜKENMEK ÜZERE"

Toplantıda yaptığı konuşmada, Marmara Bölgesi'nde yaklaşık 250 yıllık enerji birikimi olduğunu ifade eden Tatar, fay hattının elastik payının tükendiğini ve kırılmanın kaçınılmaz olduğunu söyledi. "Bugüne kadar fay hattında 6 ila 7 metre arasında yer değiştirme gerçekleşti. Bu, 7.2 ile 7.8 büyüklüğünde bir depreme karşılık gelebilecek bir enerji anlamına geliyor" diye uyardı.

"6 ŞUBAT’I DÜŞÜNDÜĞÜMDE BOĞAZIM DÜĞÜMLENİYOR”

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremleri de hatırlatan Tatar, o dönemde yaşadığı zorlukları dile getirirken, "6 Şubat’ı düşündüğümde boğazım düğümleniyor. 77 gün boyunca AFAD Afet Koordinasyon Merkezi'nde görev yaptım. Maalesef 6 Şubat'ta yapılan hatalar, felaketin büyüklüğünü daha da artırdı. 85 milyon insan olarak bu hatalardan ders çıkarmalıyız" ifadelerini kullandı.

BURSA DA YÜKSEK RİSK ALTINDA

Sadece Marmara Bölgesi değil, güneydeki aktif fay hatlarının da yüksek risk taşıdığına dikkat çeken Tatar, özellikle Bursa'nın ciddi bir tehdit altında olduğunu belirtti. 1855 Bursa Depremi'ni hatırlatan Tatar, "Marmara'ya odaklanmışken, başka bir bölgede depremlerle karşı karşıya kalabiliriz. Bursa benim en çok endişe duyduğum yerlerden biri," diyerek uyarıda bulundu.

Örgüt panikte! FETÖ elebaşı Gülen'in hastalığı ortaya çıktı! Örgüt panikte! FETÖ elebaşı Gülen'in hastalığı ortaya çıktı!

Kaynak: Karar