Festivalin bu yılki ortakları arasında ASBÜ (Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi), AYBÜ (Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi), Pursaklar Belediyesi, Akyurt Belediyesi ve Çubuk Belediyesi yer alacak. Etkinlikler, 15-17 Ekim 2024 tarihleri arasında sürecek ve Ankara'nın Pursaklar, Akyurt ve Çubuk ilçelerinde sırasıyla düzenlenecek.

TEMA: FİLİSTİN EDEBİYATI

Bu yıl festivalin ana teması "Filistin Edebiyatı" olarak belirlendi. Programda Türkiye’nin önde gelen yazarları ve edebiyatçıları, Filistin’in kültürel mirası ve edebiyatı üzerine söyleşiler gerçekleştirecek. Festivalin özdeyişi ise, "Filistin, dünyanın vicdanını sınayan bir davadır." olarak seçildi.

PROF. DR. ARICAN MEDYA ANKARA'DA

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Rektörü ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan Medya Ankara'da Erdem Yeşer'in konuğu oldu. Arıcan, canlı yayında yaptığı açıklamalarda, yarın başlayacak olan 3. Ankara Edebiyat Festivali’nde gerçekleştirilecek etkinliklere ilişkin detayları paylaştı. Prof. Dr. Arıcan, festivalde Filistin Edebiyatı’nın da konuşulacağını söyledi ve Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan gibi yazarların Filistin üzerine eserler kaleme aldığını belirtti.

YAPAY ZEKA DA KONUŞULACAK

Arıcan, festival kapsamında; yapay zekânın edebiyatta nasıl bir yer kaplayacağı ve yapay zekâ ile üretilmiş ürünlerin değerinin ne olacağını, yeni medyanın edebiyat üzerindeki etkisinin ne olacağına ilişkin öngörülerin de paylaşılacağını duyurdu. Musa Kazım Arıcan; yarınki yazar atölyesinde konu başlığı olarak; “Yaratıcı Yazarlık” ve “Yazarlığın Geleceği”ne ilişkin konuları da ele alacağını belirtti.

POPÜLER YAZARLAR GENÇLERLE BULUŞACAK

Arıcan, Edebiyat Festivali’nde, gençler ve popüler yazarların da bir araya geleceğini belirtti. Özellikle akşam saatlerinde yapılacak olan şiir şölenlerinde yazarlıkta usta isimlerin gençlere tecrübelerini aktaracağı, önemli buluşmaların da gerçekleşeceğinin bilgisini verdi.

NEDEN HARAMEYN BÖLGESİ?

Arıcan, Yeşer’in festivalin yapıldığı bölgeye neden “Harameyn Bölgesi” adı verildiğini sorması üzerine ise Ankara’nın içerisinde yer alan ve Kuzey Ankara adı verilen bölgede, İkinci Selim zamanında Haremeyn Vakfı olarak faaliyet gösteren bir kurumun bünyesinde elde edilen gelirlerin, surre alaylarıyla Mekke ve Medine’ye gönderildiğini belirtti. Ankara’nın da bu kapsamda geçmişten gelen yardım eli uzatma anlayışına devam etmesi gerektiğine inandıklarını ifade etti.

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden uluslararası yayın başarısı! Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden uluslararası yayın başarısı!

"DÜNYANIN KURTULUŞU ANADOLU'DA"

Kan ve gözyaşlarının olduğu her yerde mazlumların sesi olmaya gayret gösterdiklerini belirten Prof. Dr. Arıcan, daha önce Doğu Türkistan Çalıştayı da yaptıklarını söyledi. Arıcan, İsrail’in gerçekleştirdiği soykırıma karşı ellerinden geleni edebiyat yoluyla da yapmaya çalıştıklarının altını çizerek “Dünyanın kurtuluşu Anadolu’da. Biz dünya edebiyatından birçok davetliyi de buraya çağırdık. İsrail’in en büyük hedefi; yazarlar, gazeteciler ve edebiyatçılar. Çünkü onlar, İsrail’in yaptıklarını dünyaya duyuruyor. İnsanlar Filistin’deki Müslümanların duruşundan etkilenerek Müslüman oluyor.” dedi.

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, konuşmasının ardından tüm edebiyatseverleri festivale davet etti.

Kaynak: Hacer Koca