Mafya-devlet-PKK terör örgütü ilişkisi hakkında kitap yazma hazırlığında olan ve o dönemde hedefe konulan isimlerden biri olan Araştırmacı- Gazeteci Uğur Mumcu’nun ölümü hafızalardaki yerini korurken Mumcu’nun hayatı ve kariyeri de merak edilip araştırılıyor. Peki, uğur Mumcu kimdir? Uğur Mumcu nereli, kaç yaşında? Uğur Mumcu ne zaman öldü? Uğur Mumcu neden öldürüldü? Bu gibi soruların yanıtını sizler için araştırdık…

UĞUR MUMCU KİMDİR?

Gazeteci, araştırmacı ve yazar Uğur Mumcu 22 Ağustos 1942 yılında Kırşehir’de dünyaya geldi.

Uğur Mumcu Ne Zaman Öldü?

Uğur Mumcu 24 Ocak 1993'te Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önünde arabasına konulan bombanın patlaması nedeniyle suikast sonucu öldü.

Uğur Mumcu’nun Hayatı

Annesi Nadire Mumcu, babası tapu kadastro memuru Hakkı Şinasi Mumcu'dur. Uğur Mumcu, 22 Ağustos 1942 tarihinde Kırşehir'de, dört kardeşin üçüncüsü olarak doğdu.
Eşi Şükran Güldal Mumcu (Homan) ile olan evliliğinden bir oğlu (Özgür Mumcu) ve bir kızı (Özge) olmuştur.

Uğur Mumcu anısına ailesi tarafından Ekim 1994'te "Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı" adında bir vakıf kurulmuştur.
Eşi Şükran Güldal Mumcu, 23. Dönem TBMM'ye İzmir milletvekili olarak girmiş ve 10 Ağustos 2007 - 7 Haziran 2015 tarihleri arasında TBMM başkanvekilliği görevini yürütmüştür.

Ağabeyi ve İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Av. Ceyhan Mumcu'nun Uğur Mumcu ile ilgili röportajlarının bir kısmı "Kardeşim Uğur Mumcu" adıyla bir kitapta toplanmıştır.

Eğitim yaşamı

İlköğretimi Ankara Devrim İlkokulunda ve ortaöğretimi Ankara Bahçelievler Deneme Lisesinde okuyan Mumcu, çok aktif bir öğrenciydi. 1961'de avukat olmak üzere başladığı üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde 1965'te tamamladı. Henüz öğrenciyken 26 Ağustos 1962’de Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan "Türk Sosyalizmi" başlıklı makalesiyle Yunus Nadi Ödülü'nü aldı. 1963'te fakültede öğrenci derneği başkanı seçildi. 1969-1972 yılları arasında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde İdare Hukuku Profesörü Tahsin Bekir Balta'nın asistanı olarak çalıştı.

Uğur Mumcu'yu Kim Öldürdü? 

1990’lı yılarda işlenen faili meçhul cinayetlerden biri olan Uğur Mumcu cinayeti günümüzde hala aydınlatılmış değil. 24 Ocak 1993'te Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önünde arabasına konulan bombanın patlaması nedeniyle suikast sonucu öldürülen Uğur Mumcu’nun katil ya da katilleri resmi olarak tepit edilemeiştir ancak, Mumcu’nun PKK-mafya-devlet ilişkilerine dair yazıları ve kitap yazma hazırlığı hedefe konulmasının başlıca sebebiydi.

Suikasti her ne kadar Hizbullah gibi radikal sağ örgütler üstlense de suikastın arkasında MOSSAD'ın ve Kontr-gerillanın olduğu da iddia edildi.

İLGİ ÇEKEN İÇERİKLER:

HANDE ERÇEL KİMDİR?

ONUR KUMBARACIBAŞI KİMDİR?

TOLGA SARITAŞ KİMDİR?

Muhabir: Haber Bülteni