Kazakistan Cumhuriyeti’nin ilk Devlet Başkanı olan Nursultan Nazarbayev’in yaşam öyküsü merak ediliyor. Peki, Nursultan Nazarbayev kimdir? İşte, merak edilen ayrıntılar…

NURSULTAN NAZARBAYEV KİMDİR?

Kazak siyasetçi ve devlet adamı Nursultan Nazarbayev 6 Temmuz 1940 yılında Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkenti Almatı yakınlarındaki kırsal bir kasaba olan Çemolgan'da doğdu. Babası, 1930'larda zengin bir aile için çalışan fakir bir işçiydi. Lise öğrenimini bitirdikten sonra bir maden ocağına girip maden işçisi olarak çalışmaya başladı.

Daha sonra Ukrayna’ya gitti. 1962-65 yılları arasında Karagandı Üniversitesi, Metalurji bölümünü dışarıdan okuyarak bitirdi. Aynı bölümün yüksek eğitim kısmına devam etti ve 1967’de mühendis metalurji uzmanı olarak bitirdi.

1965 yılından itibaren Karagandı`da Metalurji İşletmesinde atölye danışmanı, yüksek ısılı fırınların gaz uzmanı ve ustabaşı olarak da çalıştı.

Siyasi Hayatı

Kazakistan Cumhuriyeti'nin ilk Devlet Başkanı olan Nazarbayev 24 Aralık 1990'da başladığı cumhurbaşkanlığı görevinden 19 Mart 2019'da istifa etti. Günümüzde Türk Devletleri Teşkilatı ömür boyu onursal başkanıdır.

1989 yılında Kazakistan Komünist Partisi Birinci Sekreteri seçildi ve Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası bağımsızlığını ilan eden Kazakistan'ın ilk Devlet Başkanı oldu. Ayrıca "Elbaşı" (Türkçe: İlbaşı ülkenin lideri, devletin başındaki kişi) unvanına sahiptir.

Nazarbayev 1962'de Sovyetler Birliği Komünist Partisi'ne katıldı ve Genç Komünist Ligi'nin (Komsomol) önde gelen bir üyesi oldu. 1972 yılında Karaganda Metalurji Kombinat Komünist Parti Komitesi sekreterliğine atandı ve dört yıl sonra Karaganda Bölgesel Parti Komitesi İkinci Sekreteri oldu.

Nursultan Nazarbayev Nüslüman Mı?

Nazarbayev kendisini Müslüman olarak tanımlamaktadır. Başlangıçta Sovyet döneminde din karşıtı görüşleri savundu; ancak daha sonra Hac görevini yerine getirdi ve camilerin yenilenmesini destekleyerek Müslüman mirasını korunmasına katkıda bulundu. Nazarbayev, Türk mirasına açık bir atıfta bulunarak "Biz Türküz, Arap değiliz!" diyerek Türk geleneklerini İslam üzerinde vurgulamayı seçen bir siyasetçidir.

İstifası

Nazarbayev, 19 Mart 2019'da Kazakistan Devlet Başkanlığı'ndan istifa ettiğini ve "yeni nesil liderlere" ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

Nobel Adaylığı

2010'da Dünya Türkleri Asamblesi Genel Başkanı Ermentay Sultanmurat'ın yaptığı açıklama ile DTA tarafından Nursultan Nazarbayev Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.

Nursultan Nazarbayev Evli Mi?

Nursultan Nazarbayev1962 yılından beri Sara Nazarbayeva ile evlidir. Bu evliliklinden Dariga, Dinara ve Aliya adlarında üç kızları vardır.
SSCB'de yetişen Nazarbayev, Kazak Türkçesi olduğu kadar akıcı bir şekilde Rusça ve İngilizce'de bilmektedir.

KİTAPLARI
 

Nazarbayev'in dünya ekonomisi, Kazakistan ekonomisi, sosyal, siyasi ve tarih hakkında eserleri bulunmaktadır:
• «Важнейшее условие интенсификации» (А., 1983), Rusça
• «Стальной профиль Казахстана» (А., 1984), Rusça
• «Экономика Казахстана: реальность и перспектива становления» (А., 1988), Rusça
• «Без правых и левых» (М., 1991), «Стратегия развития Казахстана как суверенного государства» (А., 1992), Rusça
• «Стратегия ресурсосбережения и переход к рынку» (М., 1992), Rusça
• «Идейная консолидация общества как условие прогресса Казахстана» (А., 1993), Rusça
• «Narık jane alevmettik-ekonomikalık damuv» (А., 1994), Kazakça
• «Ğasırlar toğısında» (А., 1996), Kazakça
• «Евразийский союз: идеи, практика, перспективы» (М., 1997), Rusça
• «Tarih tolkınında» (А., 1997), Kazakça
• «О времени, о судьбах, о себе...» (Лондон, 1997), Rusça
• «Стратегия трансформации общества и возрождение евразийской цивилизации» (М., 2002), Rusça
• «Beybitşilik kindigi» (А., 2002), Kazakça
• «Sındarlı on Ýıl» (А., 2002), Kazakça
• «Evraziya Ýüreginde» (А., 2005). Kazakça

İLGİ ÇEKEN İÇERİKLER:

CAN BONOMO KİMDİR?

HANDE ERÇEL KİMDİR?

TOLGA SARITAŞ KİMDİR?

Muhabir: Haber Bülteni