Haymana Belediyesi ve Yatırım İzleme Koordinasyon Merkezi (YİKOP) tarafından yürütülen bir proje kapsamında Haymana'da 1906 yılında inşa edilen ve halk arasında Papazın Evi olarak bilinen Krikoryan Konağırestore ediliyor.

'Gülümse Haymana' parolasıyla hizmetlerine devam eden Haymana Belediye Başkanı Levent Koç'un seçimlerde vaat ettiği projelerinden biri olan 'Papazın Evi Restoresyonu' ile ilgili çalışmalar başladı. 

Başkan Levent Koç, Haymana bulunan tarihi yapıların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalara devam ettiklerini, Haymana'nın termal turizm başta olmak üzere tarih turizminde de öne çıkacağını belirtti. 

Whatsapp Image 2024 10 05 At 23.28.32 (1)

Ankara Bizim Köfteci'nin ustası konuştu! "Etlerimizin tamamının faturası vardır" Ankara Bizim Köfteci'nin ustası konuştu! "Etlerimizin tamamının faturası vardır"

Papazın Evi’nin restorasyonunun tamamlanması ile birlikte Haymana’nın tarihi ve kültürel kimliğine katkıda bulunmasını amaçladıklarını ifade eden Haymana Belediye Başkanı Levent Koç, "Restorasyon kapsamında, yapının özgün mimarisi korunarak titiz bir çalışma yürütülecek. Çatı ve temizlik işlemlerinin tamamlanmasının ardından, yapının ana gövdesinde sağlamlaştırma ve tarihî özelliklerine uygun onarımlar yapılacak. Bölgedeki çevre düzenlemeleri de projenin bir parçası olarak hayata geçirilecek." diye konuştu. 

Öte yandan tarihi yapının çatısının ve  yanında bulunan harabe evin yıkılmasıyla başlayan restorasyon çalışmaları alanda yapılan temizleme işlemleri ile devam ediyor. Proje kapsamında yapının hem çevre düzenlemesi gerçekleştirilecek hem de yapı esaslı onarıma uygun bir şekilde sağlamlaştırılarak onarılacak. Haymana Belediyesi tarafından yürütülen ihaleyi yaklaşık 8 milyon TL bedelle Simurg Grup İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş üstlenirken, restorasyon çalışmalarının 300 iş günü içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Whatsapp Image 2024 10 05 At 23.28.32 (2)

PAPAZIN EVİ'NİN HİKAYESİ!

1906 yılında inşa edilen ve halk arasında Papazın Evi olarak bilinen “Krikoryan Konağı” Tek katlı olup beden duvarları moloz taş, yığma sistem ile inşa edilmiştir. Eve, üstünde küçük bir pencere olan, beşik kemerli, tek kanatlı, ahşap bir kapı ile girilmektedir.

Giriş kapısının üzerinde mermer kitabe yer almaktadır. Kitabe “Ey gimsesizlerin gimsesi ol ben gimsesizin gimsesi 1906” yazılıdır.

Bu taş bina, Haymana’da ayakta kalan birkaç tarihî yapıdan biri. Burasının kime ait olduğu ve işlevi konusunda farklı bilgiler mevcut. Bir iddiaya göre, burası Haymana’nın ilk belediye başkanı Petro’ya ait olduğu. Yaygın kabul gören diğer iddiaya göre ise, burası kiliseye aitti ve rahiplerin konaklaması için kullanılıyordu. Bugün karşısında yer alan ve müzeye dönüştürülen eski okul binasının eski kilise olduğu düşünüldüğünde, kiliseye ait bir lojman olma olasılığı yüksek. Öte yandan, valiliğin kamulaştırma kayıtlarında, burası için Krikonya Konağı deniyor. Büyük ihtimal el değiştirme sürecinde, tapuda Krikonya adına kayıtlıydı.

Whatsapp Image 2024 10 05 At 23.28.33

Kaynak: Haber Merkezi