Kim Kimdir Nereli

Kemal Türkler kimdir? Kemal Türkler aslen nereli?

Kemal Türkler, sendikal hareketin öncüsü, işçi hakları savunucusu ve Türkiye işçi hareketinin önemli isimlerinden biridir. Peki, Kemal Türkler kimdir? Kemal Türkler aslen nereli?

Eğitimden sendikacılığa kadar geniş bir yelpazede aktif rol almış ve bu alanlarda büyük izler bırakmıştır. Peki, Kemal Türkler kimdir? Kemal Türkler aslen nereli?

Kemal Türkler Kimdir?

Kemal Türkler, 1926 yılında Denizli’de dünyaya geldi. İlkokul eğitiminin ardından çeşitli işlerde çalışarak hayatını sürdürdü. Terzi çırağı olarak başladığı kariyerine, gömlek ustalığı ve ayakkabıcı çıraklığı gibi farklı işlerde devam etti. Bu dönemde işçi haklarına duyduğu ilgi ve fikirleri şekillendi. 1944 yılında liseden mezun olduktan sonra, yedek subay olarak askerlik görevini 1946 yılında tamamladı. Ardından Denizli'nin Tavas ilçesinde bir yıl devlet memuru olarak görev yaptı.

Kemal Türkler’in Sendikal Mücadele ve Hukuk Eğitimi

1947 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi'ne kaydolan Kemal Türkler, bu dönemde Bakırköy Emayetaş fabrikasında işçilik yaparak geçimini sağladı. Sendikal mücadelesi de bu işte başladığı dönemde şekillendi. 1949 yılında Türkler'in ailesi İstanbul'a taşındı. Türkler, hukuk fakültesinde 3. sınıfta eğitimine son vererek 1953 yılına kadar gömlek terziliği ve satıcılık gibi işlerde çalıştı.

Maden-İş Sendikası ve Türkiye Maden İş Sendikası’ndaki Görevleri

13 Eylül 1953'te Maden-İş Sendikası'nın Bakırköy yönetim kurulu üyeliğine seçilen Kemal Türkler, 19 Mart 1954'te yapılan genel kurulda Maden-İş Sendikası’nın sekreterliğine getirildi. Aynı yıl, sağlık sorunları nedeniyle genel başkanlık görevinden ayrılan Yusuf Sıdal’ın görevini üstlendi. Bu dönemde Türkiye Maden İş Sendikası, Türkiye genelinde örgütlenmeye başladı.

Kemal Türkler ve Türkiye İşçi Partisi

9 Ekim 1960'ta Türkiye Maden İş Sendikası, Milletlerarası Maden İşçileri Sendikaları Federasyonu’na üye oldu. Kemal Türkler, 1961 yılında Türkiye İşçi Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı. 15 Temmuz 1966’da diğer sendikacılarla birlikte Sendikalararası Dayanışma Anlaşması (SA-DA) adındaki bir karara imza atarak, 15 Ocak 1967’de Türk-İş’ten ayrılıp Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)'i kurdular. Bu tarihte Maden-İş sendikasından Kemal Türkler, Lastik-İş sendikasından Rıza Kuas, Maden İşçilerinden Mehmet Alpdündar, Basın-İş’ten İbrahim Güzelce, Gıda-İş’ten Kemal Nebioğlu DİSK yönetim kuruluna seçildi.

DİSK ve Sendikal Aktivizm

Kemal Türkler, DİSK'in sendikalar aleyhine düzenlenen bazı maddeleri protesto etmesiyle 15-16 Haziran 1970 tarihlerinde tutuklandı. Aynı dönemde sendikalar greve gitmiş, toplu sözleşme çalışmaları sonuçsuz kalmıştı. DİSK, 16 Eylül 1976’da Devlet Güvenlik Yasası tasarısına karşı genel grev başlattı ve Kemal Türkler tekrar tutuklandı. DİSK’in 6. Genel Kurulunda 26 Aralık 1977 tarihinde Türkler, DİSK genel başkanlığını kaybetti.

Son Yılları ve Ölümü

Kemal Türkler, 1978 yılında İstanbul Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarında Maden-İş başkanı olarak yürüdü. 19 Aralık 1979'da Maden-İş sendikasının 23. Genel Kurulunda, Enternasyonal Marşı'nın okunması nedeniyle yeniden tutuklandı. 22 Temmuz 1980'de İstanbul'daki evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Kemal Türkler, Topkapı Mezarlığı'na defnedildi.

Aile Hayatı

Kemal Türkler, 1958 yılında Sabahat Türkler ile evlendi ve çiftin 1959 yılında Yasemin, 1961 yılında Nilgün adında iki çocuğu oldu.