KVKK tarafından yapılan açıklamada, rastgele numara çevrilerek yapılan telefon görüşmeleri sırasında kişisel veri ihlali olup olmadığına ilişkin gelen şikayetlerin incelendiği ifade edildi. Bu kapsamda, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na göre, "Kişisel verilerin resmi istatistik veya anonim hale getirilerek araştırma, planlama ve istatistik gibi amaçlarla işlenmesi durumunda kanun hükümlerinin uygulanmayacağı" belirtildi.

Açıklamada ayrıca, telefon numaralarının bir yerden alınmadığı, rastgele türetilmiş numaraların görüşme yapan personel tarafından görünmediği vurgulandı. Dolayısıyla, kişisel veri işleme faaliyetinin, ilgili kişinin aranmasıyla başladığı kaydedildi.

Açık Rıza ve Veri İşleme Süreci

KVKK, ilgili kişilerin aranma tarihi ve süresi, arayan ve aranan numaraların kayıtları, kişilerin bir daha aranmama talepleri doğrultusunda telefon numaralarının aranmayacaklar listesine eklenmesi ve görüşme ses kaydının alınması gibi kişisel veri işleme faaliyetlerine dair şu bilgileri paylaştı:

TOGG’un yeni sedan modeli T10F tanıtıldı! TOGG’un yeni sedan modeli T10F tanıtıldı!

"Araştırmanın kalite kontrolü, araştırmacının yükümlülüklerini yerine getirmesi ve hukuki uyuşmazlık halinde yükümlülüklerin ispatı amaçlarıyla, Kanun’un 5. maddesinin ikinci fıkrasının (f) bendinde belirtilen 'ilgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla, veri sorumlusunun meşru menfaatleri için veri işlenmesinin zorunlu olması' kapsamında hukuka uygun kabul edilebileceği" belirtildi.

Aydınlatma ve Rıza Süreci

Kurum, telefon görüşmesi sırasında kişilere en azından aramanın kim tarafından yapıldığı, hangi kişisel verilerin işlendiği, telefon numarasının nasıl elde edildiği ve işlemenin amacı hakkında bilgi verilmesi gerektiğini belirtti. Bu bilgilendirmeden sonra, kişilerin açık rıza vermesi halinde telefon görüşmesine devam edilerek kişisel verilerin işlenebileceği konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesine karar verildi.

Muhabir: Haber Bülteni