Malumunuz havalar çok sıcak ve bu sıcaklıklar tahammül sınırlarını aşıyor. Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinden sıcaklık rekorları kırıldığına dair haberler paylaşılıyor.

Malumunuz havalar çok sıcak ve bu sıcaklıklar tahammül sınırlarını aşıyor. Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinden sıcaklık rekorları kırıldığına dair haberler paylaşılıyor. Bunun yanında güneşe ateş edeninden, ok ve taş fırlatanından, asfaltta yumurta pişirenine, buzdolabına girmiş kedi videosundan, kafasından aşağı soğuk su boca edenine kadar çok farklı skalada güldüren paylaşımlar da yapılıyor. Ancak işin aslı o kadar da komik olmayabilir. Çünkü bu aşırı sıcaklık artışlarının hem karasal hem de sucul ekosistemler üzerine oldukça ciddi etkileri olacak.

Aslında herkes bu sıcaklıkların orman yangınları gibi trajik ve ürkütücü sonuçlar doğurduğunu yaşayarak öğrendi. Öyle ki önceleri bunu anlamamak için olmadık gerekçelere sığınanlar (sabotaj, terör, vb) artık bu durumun iklimle doğrudan ilişkisi olduğunu yaşayarak öğrendi. Ancak bunun herhangi bir şeyi değiştireceğine dair herhangi bir emare olmadığını da belirtmekte fayda var. Çünkü ne iklimin değişimini azaltacak herhangi bir önlem ne de sıcaklıklarda belirgin bir düşüş söz konusu değil. Zaten şimdi önlem almaya başlansa da etkisini görmek oldukça uzun bir zaman alacak.

Orman yangınlarıyla aynı olmasa da yine onun kadar can yakıcı başka problemler de var. Bunlar da genelde denizel ekosistemlerde gerçekleşiyor. Dünyanın pek çok yerinde binlerce balık, sıcaklık artışına bağlı oksijen azalmasından kaynaklı olarak toplu şekilde ölüyor. Bu tür olayların sıcaklıklardaki artışla beraber artacağını söylemek de yanlış olmaz. Benden söylemesi...