Boğmaca, her yaş grubunu etkileyen, özellikle çocukluk döneminde ve 5 yaş altındaki çocuklarda ağır seyreden, akut ve bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Bu hastalığın en belirgin belirtisi, boğuluyormuş gibi aralıksız öksürük nöbetleridir. Boğmaca, dünya genelinde yaygın bir hastalıktır.

Boğmaca Belirtileri Nelerdir?

Hastalık, solunum yoluyla bulaşır ve ilk dönem belirtileri burun akıntısı, gözde yaşarma, halsizlik ve hafif ateş gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına benzer bulgulardır. Çok küçük bebeklerde boğmaca sıklıkla ölümcül olabilmektedir.

Boğmaca Hastalığının Nedenleri

Boğmaca, Bordetella pertussis adı verilen bir bakterinin neden olduğu bir hastalıktır. Bu bakteri, solunum yoluyla alındıktan sonra 7-10 günlük bir kuluçka döneminin ardından (ortalama 4-21 gün) hastalığı ortaya çıkarır. Boğmaca oldukça bulaşıcıdır ve hijyenik koşulların yetersiz olduğu durumlarda salgınlara neden olabilir. Sosyo-ekonomik düzeyi düşük toplumlarda, kalabalık yaşam alanlarında ve kötü beslenme koşullarında hastalık yaygın olarak görülür.

Boğmaca Aşısı Uygulama Takvimi

Boğmaca aşısı, 5'li karma aşı (DaBT-İPA-Hib) şeklinde 2, 4, 6. aylarda ve 18. ayda uygulanmaktadır. Bu aşılar, çocukların bağışıklık sistemini güçlendirerek boğmaca bakterisine karşı koruma sağlar.

Takvimimizde, 1 Temmuz 2016 tarihinde doğanlardan itibaren 48. ayda dörtlü karma aşı (DaBT-İPA) şeklinde pekiştirme dozu yapılmaktadır. 1 Temmuz 2016 tarihinden önce doğmuş ve halen ilköğretime başlamamış olan çocukların DaBT-İPA pekiştirme dozları ise 2020-2021, 2021-2022 ve 2022-2023 eğitim-öğretim dönemlerinde okul aşılamaları şeklinde uygulanmıştır.

Başkan Tiryaki’den miniklere anlamlı ziyaret: Diş sağlığına dikkat çekti Başkan Tiryaki’den miniklere anlamlı ziyaret: Diş sağlığına dikkat çekti

Boğmaca Hastalığından Korunma Yolları

Boğmaca hastalığından korunmanın en etkili yolu aşılamadır. Ayrıca, hijyenik koşulların sağlanması, temizliğe dikkat edilmesi ve kalabalık ortamlardan uzak durulması da hastalığın yayılmasını engelleyebilir. Özellikle bebek ve çocukların bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için düzenli ve dengeli beslenme önemlidir.

Muhabir: Haber Bülteni