'Savaşmak' ile 'direnmek' birbirinin mütemmim cüzü gibi!

Türkler gerek Osmanlı İmparatorluğu döneminde gerekse Türkiye Cumhuriyeti döneminde tüm kazanımlarını ve kayıplarını savaşa savaşa elde ettiği için, ‘direne direne’ formülüne biraz yabancıdır! Yine de son yıllarda bu konuda bir değişim yaşandığı ve bunun yansımalarının görüldüğü bazı gelişmeler var.

Terörle mücadelemiz her alanda ‘savaşa savaşa’ devam ediyor ama son birkaç günde üç konuyla ilgili iki gelişme ‘direne direne’ kazanmaya örnek verilebilir.

***

Birincisi;

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın, “Ermenistan’ın artık tarihi Ermenistan arayışını durdurması gerektiği” söylemidir.

Paşinyan, Ermenistan’ın halihazırda Ermenilerin yaşadığı 29 bin 743 kilometrekare topraktan oluştuğunu ifade etti.

Bu söylem, Türkiye - Azerbaycan kardeşliği ve iş birliğinin Batılı ülkelerin tüm tehdit ve baskılarına boyun eğmeden direne direne elde ettiği bir sonuçtur.

Tamam, Karabağ’da 44 günlük bir büyük savaş zaferi de var ama genel anlamda bir direnmeyle gelinen noktadır bu.

Yine de başta Fransa, Amerika, İran ve sair ülkelerin savaş tamtamları çalıyor olmasına kulak tıkamamak gerekiyor.

***

İkincisi;

Sosyal medya platformu X’in Türkiye’de temsilcilik açmasıdır.

“Koskoca Türkiye bir şirket ile savaşacak hali yok ya” demeyin, dünyada gerçekten bir ‘sosyal medya’ savaşı var. Türkiye bu ortamda X’in hukuk tanımaz tavrına karşı önlemini almış ve bir anlamda direne direne X’i Y ve Z’nin hizasına sokmuştur!

Özet: Türkiye bir çadır devleti olmadığını göstermiştir…

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun sosyal medya platformu X’in Türkiye’de temsilcilik açtığını ve temsilci atadığını duyurması gerek mali gerekse hukuki bakımdan çok önemlidir.

Süreç bundan sonra farklı ilerleyecektir…

***

Üçüncüsü;

Türkiye’nin artık her şeyine müdahil olduğu Filistin’le ilgili.

Bir yanıyla Gazze ve Batı Şeria’da katliamlar devam ediyor, Filistin’de taş üstünde taş kalmıyor ama diğer taraftan “Filistin Devleti” adına çok önemli gelişmeler yaşanıyor.

‘Savaşa savaşa’ ile ‘direne direne’yi birlikte yürüten Filistinliler için sevindirici haber üç ülkeden geldi.

Norveç, İrlanda ve İspanya hükümetleri Filistin devletini tanıma kararı aldıklarını duyurdu.

Bilindiği gibi daha önce de Barbados ve Jamaika ardından Bahamalar iki devletli çözümü desteklediği ve Filistin’i resmen devlet olarak tanıdığını açıklamıştı.

***

Evet, zor oyunu bozar. Direnmek de bir zorlamadır…