Dünyayı sadece silahla, emperyalist sömürü yöntemleriyle değil, para birimi Dolar ile de soyup soğana çeviren Amerika’ya kimse ‘dur’ diyemiyor, engel olamıyor…

Dünyayı sadece silahla, emperyalist sömürü yöntemleriyle değil, para birimi Dolar ile de soyup soğana çeviren Amerika’ya kimse ‘dur’ diyemiyor, engel olamıyor… Sonra, oturup derdimize yanıyoruz!

BAKAN’A GÖRE GİDİŞAT BEKLENDİĞİ GİBİ AMA…

Dünkü haberleri, gelişmeleri okumuşsunuzdur; Dolar 32 lirayı gördü, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘dalgalanma geçici’ dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin notunu yükseltirken, yerel seçim öncesi kurdaki hareketlilik dikkat çekiyor. Bakan Şimşek ekonomik programın gidişatıyla ilgili olarak ‘beklendiği gibi’ diyor.

İhracat rakamlarının rekor kırdığı bir ortamda bu değerlendirmeler normal ama enflasyonun istenen seviyeye düşürülemediği, dövizdeki artışın durdurulamadığı da acı bir gerçek olarak orta yerde duruyor.
Bakan Şimşek’in, “Fitch’in Türkiye’nin uzun vadeli döviz borç notunu B’den B+’ya, görünümü ise nötrden pozitife yükseltmesi, Türkiye’nin sağlam ekonomi politikalarının gücünü yansıtıyor.” sözleri de moral veren bir başka gerçeğe işaret…

-Cari açık beklenenden daha hızlı daralıyor…
- Açık, bu yıl, GSYİH’nın yüzde 3’ünün altına inme yolunda…
- Türk lirası mevduatın toplam mevduat içindeki payı ağustos ayından bu yana 12 puan arttı…
- Uygulanan ekonomi programına güven var…
Ancak olumlu hiçbir gelişme henüz isteneni veremiyor. Bu yüzden, “fiyat istikrarına ulaşmak zaman alacak…”

MERKEZ BANKASI PİYASA KATILIMCILARI ANKETİ

Döviz kurlarıyla 2024 yılsonu hedefinin olumsuz yönde revize edilmesi, Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yılsonu dolar kuru beklentisinin artış göstermesi can sıkıyor.
Dolar boşalır, bunlar aşılır da asıl can sıkıcı olan eline para geçenin döviz bürolarına koşuyor olması. Bunların içinde döviz borcu olan iş insanı da var birikimini bu yönde değerlendirmek isteyen de. Her katmandan tuzu kurular da bu koşuda yerini alıyor.

Sonuç: Dolar kuru 32 TL!

Döviz borcu olan garip guraba ise cayır cayır yanıyor…
“Kendim ettim, kendim buldum…” dememek için vatandaşlar olarak bizim de dikkat etmemiz gereken şeyler yok mu?
***
Hırkalı diyor ki;
Hırkalı’yım ceket, gömlek giyemem
Gavur işi burger, yemek yiyemem
Türk Lirası varken Dolar diyemem
Giysek, yesek, desek halimiz nice…