Üreten, gelişen, büyüyen Türkiye’nin güncel sorunu ‘ara eleman’ olarak nitelenen ve fakat ‘ana eleman’ olan nitelikli iş gücü açığı…

Üreten, gelişen, büyüyen Türkiye’nin güncel sorunu ‘ara eleman’ olarak nitelenen ve fakat ‘ana eleman’ olan nitelikli iş gücü açığı…

Bu açık öylesine büyüdü ki, ekonomiyi tehdit eder hale geldi. Başta ASO Başkanı Seyit Ardıç ve ATO Başkanı Gürsel Baran olmak üzere sanayinin, ticaretin önde gelen isimleri ‘çalıştıracak işçi bulamıyoruz’ diye isyan ediyor.

Feryat edenlerden biri de ömrünü ticarete, sanayiye yani reel sektöre, yani KOBİ’lere adamış bir iş ve üretim insanı olan ‘KOBİ Mehmet’ lakaplı iş insanı Mehmet Akyürek.

***

Akyürek, bu yöndeki hayallerini gerçekleştirmek için siyaset dünyasında da yerini almak istedi ama olmadı…

Geçenlerde sohbet ederken gördüm, dinledim ve anladım ki ‘reel’e dönüş yapıyor.

Çünkü biliyor ve diyor ki:

- Türkiye’nin kurtuluşu reel sektörde, üretimde, ihracatta…

***

Bendeniz de son yıllarda OSB’lerde gözümle gördüğüm için şunu rahatlıkla söyleyebilirim:

- Türkiye, OSB’lerdeki KOBİ’lerle üreten ve ihracat yapan bir ülke. Sorunları şu: Meslek sahibi eleman…

Sorun bu ancak bırakın meslek sahibi elemanı çalıştırmak için ‘ne iş olsa yaparım abi’ diyeni bile bulamıyorlar!

Anlayacağınız, Türkiye için bir tehdit sıralaması yapılacak olsa, bunlar arasına ‘mesleksizlik’ de yazılır. Hatta ilk sıralara yazılmalı…

***

Bu gerçeği en iyi bilenlerden biri olan iş insanı Mehmet Akyürek, ‘KOBİ Mehmet’ ünvanını alana kadar, üretim aşamalarının her kademesinde yerini aldı.

Bu kapsamda; ASİAD, OSİAD, AHİD, İÇASİFED ve TÜRKKONFED kurucuları arasında bulundu. Bu STK’lerden bazılarının başkanlığını yaptı bazılarının yönetiminde bulundu.

İÇASİFED ve OSİAD Yönetim Kurulu Onursal Başkanı olmanın yanında, Akmetal firmasıyla OSTİM’de üretim faaliyetine devam eden Mehmet Akyürek’in üretime ve özellikle genç nesildeki mesleksizliğin çözümüne yönelik dikkate değer fikirleri, önerileri var.

Yarın da bunlara değiniriz…

***

Konunun önemine binaen, yarına kadar bekleyemeden demek isterim ki;

Mesleksizlik konusu çözüme kavuşmazsa
Her birimiz sorunla dövüşmez, savaşmazsa
Bu bela Türkiye’den kovulmaz, savuşmazsa
Üretim ve ihracat; kalkınmak hayal olur