"Kara Ölüm" olarak bilinen veba salgını, Orta Çağ'da 25 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Bu salgına yol açan "Yersinia pestis" adlı bakteri, kemirgenler ve pireler arasında doğal yollarla yayılıyor. Ancak yeni araştırmalar, hastalığın yayılmasında vücut bitlerinin de önemli bir rol oynayabileceğini ortaya koydu.

VÜCUT BİTLERİNİN ROLÜ

PLOS Biology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, vücut bitlerinin veba bakterisini taşımada düşünülenden daha etkili olabileceği ortaya çıktı. Bu parazitler, özellikle kalabalık ve hijyenik olmayan koşullarda yaşayan insanları etkiliyor ve hastalıkların yayılmasına neden olabiliyor.

Şoför direksiyonda fenalaştı Şoför direksiyonda fenalaştı

LABORATUVAR DENEYLERİ ORTAYA ÇIKARDI

Bilim insanları, vücut bitlerinin veba bakterisini nasıl taşıdığını anlamak için laboratuvar ortamında deneyler gerçekleştirdi. Yapay deri üzerinde insan derisinin ısısını taklit eden deneylerde, Yersinia pestis içeren kan örnekleriyle beslenen bitler enfekte oldu. Bu bitler, kan emme süreci sırasında bakteriyi yaydı.

Araştırmalar, bakterinin bitlerin tükürük bezlerini enfekte edebildiğini gösterdi. Bu enfeksiyon, bakterinin bitlerin ağız kısımlarına bulaşmasına ve insanlara daha kolay geçmesine neden oldu. Bilim insanları, bu durumun salgının yayılmasında önemli bir etken olabileceğini belirtti.

Muhabir: Haber Bülteni