Ankara’nın bilinen, tanınan iş insanlarından, sivil toplum gönüllüsü Mehmet Akyürek ile sohbetimizin dünkü yazıma yansıması, “Kalkınmaya KOBİ Mehmet Formülü: Meslek” şeklindeydi…

Ankara’nın bilinen, tanınan iş insanlarından, sivil toplum gönüllüsü Mehmet Akyürek ile sohbetimizin dünkü yazıma yansıması, “Kalkınmaya KOBİ Mehmet Formülü: Meslek” şeklindeydi…

SORUN DA BELLİ, ÇÖZÜM DE…

Bu düşüncesini hayata geçirmek için bir talebi var; diyor ki:

- Mesleksiz üniversite mezunu değil meslek lisesi mezunu istiyoruz…

Akyürek’in önerisi çok net:

- Gençlerin meslek liselerine yönelmesi teşvik edilmeli…

Bunu diyor ama burada bırakmıyor…

Sağ elinin işaret parmağıyla sol elinin parmaklarına dokunarak sıralıyor:

- Çocuk 5 yaşına geldi… Her şey yolunda giderse; bir: 4 yıl ilkokul; iki: 4 yıl ortaokul; üç: 4 yıl lise; dört: 4 yıl üniversite… Ardından, 2 yıl askerlik… Bu çocuk geldi mi 25 yaşına? Geldi! Çocuk bu sürecin sonunda meslek sahibi olamamışsa bundan sonra zaten olamaz…

ÇÖZÜM YOLU O KADAR BASİT Kİ

Ben ‘çare’ diye araya girince, iki şeye dikkat çekti:

Birincisi, (haşa, ölüyü diriltmek diye tabir ettiği); artık ölmüş olan usta / çırak ilişkisini yeniden hayata geçirmek. Yani Ahilik yöntemiyle çekirdekten yetişmiş ustalarla açığı kapatmak…

İkincisi, meslek liselerini cazip hale getirmek…

GÜRSEL BARAN’IN TALEPLERİ…

Bu noktada bir hatırlatma yapayım: ATO Başkanı Gürsel Baran, meslek lisesi mezunları için çok önemli taleplerde bulunmuş ve demişti ki;

·       Bedelli askerlikte ücret muafiyeti,

·       Sigorta primlerinin yüzde 50’ye kadar olan bölümünün devlet tarafından karşılanması,

·       Sağlık giderlerinde katkı payında yüzde 50’ye varan oranlarda indirim,

·       Asgari ücretten yüzde 50 daha az vergi,

·       Her yıl için 3 ay yıpranma hakkı,

·       Bireysel emeklilik için yüzde 50 indirim,

·       Araç sigorta ve kasko bedellerinde yüzde 50 indirim sağlanması…

“Asıl sorun işsizlik değil, mesleksizlik” diyen Mehmet Akyürek de bu taleplerin altına imzasını atıyor ama yüreğinde taşıdığı ‘Ahilik’ depreşiyor!

KAFTAN GİYMEYİ HAK ETMİŞTİ…

Ankara’da faaliyet gösteren Kırşehirliler Vakfı ve AHİ İş İnsanları Birliği tarafından, yılın 40’ıncı gününde (10 Şubat Cumartesi), Ostim Kongre Salonu'nda düzenlenen “Çıraklar ve Kalfalardan Ustalara Ahilik Ödül Töreni”nde; iş insanı Erdoğan Bayraktar ‘Ahi Baba’, iş insanı Mustafa Düger ‘Ahi Çırak’ olarak kaftan giyerken; Mehmet Akyürek de ‘Ahi Kalfa’ kaftanını giymişti.

Aynı zamanda Ahi İş İnsanları Birliği mensubu olan Akyürek, üretim çarkının Ahilik ahlak ve ilkeleriyle dönmesini isterken bununla ilgili hayata geçirilebilecek projeler üzerinde de çalışıyor.

Bunu da ilerde belki bir başka yazı konusu yaparız ama son sözünü hatırlatmak istiyorum:

- Meslek liselerini memleket meselesi haline getirmezsek geleceğimiz sıkıntılı…

***

Hırkalı da diyor ki;

Hırkalı’yım her dem çalışın derim
Tembele de buna alışın derim
Türkiye hayrına buluşun derim
Hayır diyen varsa diyeceğim yok

KADINLAR, GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, her geçen yıl daha da büyük ilgi gören bir kitlesel anma / kutlama etkinliğine dönüştü. Bunun sebebi kadınların içinde bulunduğu koşulların, uğradığı haksızlıkların, şiddet ve cana kast olaylarının artıyor olması. 8 Mart’ın gerçek bir kadın günü olarak kutlanması, erkeklerin, yol açtıkları olumsuzlukları ortadan kaldırmasıyla mümkündür. Haydi beyler…