Yakın zamana kadar fakir yiyeceği olan lahmacun artık zengin sofralarını süslüyor!

Yakın zamana kadar fakir yiyeceği olan lahmacun artık zengin sofralarını süslüyor!

Eskiden simit, çorba ne ise lahmacun da o idi. Şahsen, cüzdanımın elvermediği demlerde ya çorba içer ya da lahmacun ısmarlardım kendime! Geçenlerde bir arkadaşımla sıradan bir lokantada birer çorba içtik. Kıyak yapayım diye hesabı ödemek istedim. 200 TL verdim ve para üstü gelmedi! Çay / simit de cebi deliklerin tercihi idi. Şimdi 3-4 kişi bir pastaneye girip birer simit ikişer çay için de göreyim sizi! Hele girdiğiniz mekan ‘marka’ ise yandınız!

Midemize, yani cüzdanımıza saplanan son mızrak lahmacun oldu!

***

Birkaç ay önce bir lahmacun bir ayran için 220 lira ödediğim için 250-300 liralık lahmacunların önünde saygıyla eğiliyordum ama 900 liralık lahmacun haberini duyunca kendimi tutamadım: Oha! Haber Bodrum’dan ama turist insan ve hesap kitap yapıyor arkadaşlar! Neyse biz kendimize dönelim…

Bu rakama satılan lahmacun peynir / ekmek gibi gidiyorsa yakında 1000 TL’yi geçer bir lahmacunun fiyatı! Cesaretin daha doğrusu paran varsa ye!

Bu yüzden lahmacunun adını değiştirdim: Nahmacun! Çünkü nah yeriz bundan sonra!

Perhizdesiniz ve öğlen yemeğiniz iptal diyelim. Sabah akşam birer lahmacun yeseniz, birinde su diğerinde ayran içseniz aylık beslenme masrafınız 60 bin lirayı geçer.

“Sen ne diyorsun arkadaş; en düşük memur maaşı olmuş 35 bin lira…” diye korsan miting tavrı sergileyenlere cevabım net olur:

- Bu durumda, ailesini aç bırakan bir memur, bir ay boyunca sabah-akşam bir lahmacun yese parası yetmiyor!

Emekli ve asgari ücretliyi yok sayıyorum! Bu yüzden nah yenir o macun!

***

Üstelik… Lahmacun neticede ‘karışık kıyma’ ürünüymüş. Bunun içine tavuk eti, soya fasulyesinden yapılan kıyma, sakatat ve hayvanın kıymaya uygun olmayan başka bölgelerinden etlerin karıştırıldığını düşünün, yok böyle bir kazanç!

(NOT: Bu arada Pirdaş bilgilendirdi: Lahmacun, Arapça ‘etli hamur’ anlamına gelen lahm bi ajin’den geçmiş dilimize)

***

Lafın gelişi, “Bu rakama satılan lahmacun peynir / ekmek gibi gidiyorsa…” dedim ya, artık bu türden deyimler de geçerliliğini yitirdi. Peyniri boş verin, katıksız yemek için fırına girin bir ekmek alın. Türüne göre 20 ile 50 TL arası para ödersiniz. Ahali perişan… Halk Ekmek büfelerinin önündeki kuyruklar boşuna değil… Son tahlilde seçim sonucu da geçim sonucu değil mi? Ortaya karışık demek isterim ki:

Lahmacunu eskiden ekmek arası yerdik
Yoksulluk diz boyuydu yine de şükür derdik
Elli yıl gide gele… Bu noktalara vardık
Bir çare… Yönetici, lahmacuncu emmiler