15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara'da, Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda (ÖKK) Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in şehit edilmesiyle ilgili olarak açılan davada en dikkat çeken isimlerden biri, eski üsteğmen Mihrali Atmaca oldu. Bu davada 18 sanık yargılandı ve Atmaca, bu süreçte öne çıkan isimlerden biri olarak dikkat çekti.

Davanın Kritik İsimleri

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın diğer kritik isimleri arasında darbe girişimi sırasında tabur komutanı olan eski binbaşı Fatih Şahin de bulunuyor. Şahin, diğer sanıklar tarafından Diyarbakır'dan uçak kalkmadan darbe girişiminden haberdar olmak ve Semih Terzi tarafından özellikle seçilmekle suçlanıyor. Tanıkların ifadesine göre, Mihrali Atmaca ise darbeci olmadığı iddia ediliyor. ÖKK tarafından hazırlanan raporlarda, Tim Komutanı Yüzbaşı Kemal Yılmaz'ın, Zekai Aksakallı'dan aldığı bilgiler doğrultusunda Atmaca'ya binbaşı Fatih Şahin ve albaylar Ümit Bak ve Mehmet Ali Çelik'in 'hain' olduğunu ve teslim alınmalarını istediği belirtiliyor.

Mihrali Atmaca İfadesinde Ne Dedi?

Atmaca, Tim Komutanı Yılmaz'dan aldığı emir sonrası Başçavuş İsmail Çınar ve Astsubay Muhammed Demirci ile birlikte harekete geçerek Ümit Bak ve Mehmet Ali Çelik'i diğer darbeci askerlerle birlikte etkisiz hale getirdiğini belirtiyor. İfadesinde, "Zekai Aksakallı ÖKK'ya geldiğinde darbeyi önlediğim için bana teşekkür etti" diyor.

Gülşah Durbay kimdir? Gülşah Durbay Özgür Özel olayı ne? Gülşah Durbay kimdir? Gülşah Durbay Özgür Özel olayı ne?

Ömer Halisdemir İlk Kurşunu Kim Sıktı?

Mihrali Atmaca, daha önceki ifadesinde Ömer Halisdemir'e Fatih Şahin'in emri ile ateş ettiğini söylemişti. Atmaca, Halisdemir'in kendi silahından çıkan kurşunlarla değil, daha önce Fatih Şahin ve Astsubay Hasan Aksoy'un silahından çıkan kurşunlarla şehit olduğunu iddia etmişti. Atmaca, o anda Halisdemir'i darbeci olarak değerlendirdiğini de eklemişti. Bilirkişi raporundaki görüntüler yönünden savunma yapan Atmaca, "Bu iki kurşun iddiası yüzünden darbeye karşı verdiğim mücadele gölgede kaldı" dedi.

Mihrali Atmaca Ne Oldu?

Görüntülerde, Atmaca'nın ifadesinin aksine Şehit Ömer Halisdemir'e iki el ateş ettiği görülüyor. Halisdemir yerde yatarken, Mihrali Atmaca bir süre elinde silahla bina girişinde dolaşıyor. Bu sırada bina önüne bir ambulans yanaşıyor. Ambulanstakiler bir süre emir bekliyor. Daha sonra nöbetçi subayın emri ile ambulansa yönelip bir bez alarak şehit Halisdemir'in yanına gidiyorlar. Ambulanstan inen iki asker şehidin nabzını kontrol ediyor. Nöbetçi subay da elindeki bezle üzerini örtmeye çalışıyor. Bir süre sonra nöbetçi subay ve iki asker geri çekiliyor ve Atmaca'nın şehide iki el ateş ettiği görülüyor.

Ümit Bak'ı Teslim Alma Görüntüsü

Mihrali Atmaca'nın 16 Temmuz sabahı darbeci albay Ümit Bak'ı teslim alma görüntüleri de bilirkişi raporunda yer aldı. Görüntülerde, Atmaca, Başçavuş İsmail Çınar ve teslim alma sırasında ölen Astsubay Nedim Şahin, Bak'ın odasına giriyor. Koridorda odaya bakan bir asker silah sesi duyunca kaçmaya başlıyor. Bir süre sonra Atmaca ve Çınar, Ümit Bak'ı çıkararak koridorda yere yatırıyor. Üst araması yapılan Bak daha sonra götürülüyor. Odadan çıkmayan Nedim Şahin'in, Bak'ın gözaltına alınmasına engel olmak isterken çıkan çatışmada Atmaca tarafından öldürüldüğü ortaya çıkmıştı.

Mihrali Atmaca Kaç Yıl Ceza Aldı?

Mihrali Atmaca'nın, 5 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılandığı biliniyor.

Muhabir: Haber Bülteni