Her gün gelen zamlar, alıp başını giden fiyatlar, yaşanan geçim sıkıntısı ve bunların en önemli nedeni olarak görülen enflasyon, gerçekten düşecek mi? Bu konudaki görüşlerini almak üzere “Enflasyonun düşeceğine inanıyor musunuz?” Sorusunu başkentlilere yönelttik. İşte verdikleri cevaplar:

SABRİ KARABACAK: CHP İKTİDAR OLURSA ENFLASYON DÜŞER

Enflasyon şu şekilde düşebilir, CHP iktidar olursa düşebilir. Şu anda iktidar AK Partinin elinde. CHP’liler olarak bizim şu anda yapmamız gereken nedir? Yerel yönetimlerde millete hizmet etmek, insanları rahat bir şekilde yaşatmak.

MİKAİL KISA: HERŞEYİ DIŞARIDAN ALMAK YANLIŞ

Enflasyonun düşmesi için üretmek gerekiyor. Nasıl üretmek gerekiyor? Her türlü üretmek gerekiyor. Vatandaşı buna teşvik etmek gerekiyor. Tüketici olmak marifet değil. Ne oldu? Hayvancılık bitti, tarım bitti, ne olacak? Dışardan almayla bunun sonu yok ki.  

CEMİL ELMALI: ENFLASYONU DÜŞÜRMEK TAYYİP AĞA’NIN İŞİ

Enflasyonu düşürmek Tayyip ağanın işi, ama biraz zor da, inşallah olur. Valla biz emekliyiz emekliye zam vermedi. Ekonomimiz zor yani, ama inşallah düzelir. Önceden önlem almadığı için mesela memur maaşlarında, bu ekonomide hepsinin faturasını vatandaş olarak herkes kesti, biz de kestik. Tepkiliydik zaten. Ya bir tarafa 45-50 bin lira veriyor benim vergimle, utanmadan hazineden. Ben 30-35 sene çalışmışım bana 10 bin lira veriyor. Hak, adalet mi bu? Nasıl bir şey yani. Benim vergimle adam gidiyor, yarım gün part-time çalışıyor, memur, öğretmen. Yarısı tatil yapıyor, yarısı izin yapıyor. Adam alıyor 45-50 bin lira, karı kocaysa 100 bin lira. Eee, benim mahallemde adamlar bana tepeden bakıyorlar ya. O zaman anarşistlik olur bu devlette böyle.

ERSİN ÖZTÜRK: ENFLASYONUN DÜŞECEĞİNE İNANMIYORUM

Enflasyonun düşeceğine ben pek inanmıyorum. Şimdiye kadar düşmediyse şimdiden sonra da düşmez. Pahalılık böyle devam eder, pandemiden sonra başladı zaten. Bunu yapan da bizleriz. Öncelikle tüketim bizlerin elinde, ‘gaz’ diyoruz zam yapılıyor, ‘tuz’ diyorlar zam yapılıyor, ‘vesaire’ diyorlar zam yapılıyor, bu öncelikle bizim elimizde. Şoför buradan Sincan’a veya Kazan’a nakliye götürecek, mazot olmuş 45-50 lira. İllaki onu da koyacak, sebzeci sebzeye koyacak, meyveci meyveye koyacak, birileri bir şeyler koya koya en son kime gelecek? Asgari ücretle çalışan vatandaşa. Ben şahsen kendi adıma söyleyeyim, bu hayat pahalılığı düşmez.

İLHAN KALKANCI: ENFLASYONU FAKİRLER DÜŞÜRÜR

Enflasyonun düşmesine bir şey diyemem. 30 senedir büfe işindeyim, o enflasyonu ancak ben düşürürüm. Beni de başa getirmezler, çünkü ben fakirim. Açıkçası ben ciddi diyorum, şaka maka demiyorum ha. Bunu düşürürse fakirler düşürür ancak. Dediğim gibi ben düzeltirim, beni de oraya getirmezler, ben garibanım.

HAYDAR DEMİREL: ÜRETİM YOKSA ENFLASYON DÜŞMEZ

Enflasyonun düşeceğine inanmıyorum, çünkü elimizdeki fabrikaların hepsi satıldı. Üretmeyen toplumlar her zaman enflasyonun altında ezilmeye mahkûmdur. AK Parti iktidarı sıcak parayı buldu, tüm fabrikaları sattı. Kemal Atatürk’ün yaptığı tüm fabrikaları sattı ve her şey dışarıdan geliyor. Türkiye tarım ülkesi; düşünün buğdayımız, nohudumuz, mercimeğimiz, her şeyimiz, samanımız dahi dışarıdan geliyor. Yani böyle toplumlarda enflasyon düşmez. Ancak üretime geçersek, fabrikaları tekrar kurarsak enflasyon düşer. Yani Türkiye’de Özal zamanında bir orta direk vardı, orta direk kayboldu. Bir ezen, bir ezilen; çöpten yiyecek toplayan bir kesim var. Bir de gelirin yüzde 90’ını alan yüzde 10’luk bir zengin kesim var. Yüzde 90 yoksulluk içinde yaşıyor.