31 Mart Yerel Seçimlerinin ardından vatandaşlara yönelttiğimiz “Yeni Belediye Başkanları’ndan beklentiniz nedir? Sorusunu bu kez Mamak halkı cevapladı. Belediye başkanlığının el değiştirdiği ilçede vatandaşlar sorulara şu yanıtları verdi:

HAYDAR DEMİREL: RANTIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Yerel seçimlerde kazanan Mansur Yavaş belediyeciliği oldu. Halka hizmet hakka da hizmettir. Yani temizlik, sağlık sorunları bunların hepsini çözmesi gerekiyor. Yeni kazanan belediye başkanları da Mansur başkan gibi çalışırlarsa bu CHP’li belediyelere genel seçimlerin önünü açar, iktidarın önünü açar, cumhurbaşkanlığının önünü açar. Ama yok yanlış şeyler yaparlarsa geldikleri gibi tekrar geri giderler. 63 yaşındayım, Mamak’ta okudum, Mamak’ta büyüdüm, hala da Mamak’ta yaşıyorum. Burada da Veli Gündüz Şahin başkandan çok şey bekliyoruz. Yani burası 25 yıldır kaybedilen bir belediyeydi, 25 yıldır ranta açtılar, çok katlı binalar yaptılar. Biz rantta değiliz, insanların insanca yaşayabileceği bir Mamak istiyoruz. Bunu da söyledi başkan, rantın önünü kapatmalı, çok katlı binalara izin vermemeli, ben Şehitler Caddesinde oturuyorum. Bir tane parkımız yok, belki Mamak’ın en uzun caddesi, çocuklarımızın oynayabileceği bir tane park dahi yok. Bunlar hep çok katlı binalardan yaptılar ve belediyeyi talan ettiler. Başkandan bu talanın hesabını da sormasını istiyorum.

10 bin lira maaş alan bir emekli nasıl geçinecek? Ev kiraları 15-20 bin lira olmuş, nasıl geçinecek? Yerel yönetimler bence sosyal konut projesi üretip bunları hayata geçirmeli. Ayrıca üniversiteliler için özel yurtlar açmalı, özel yurtların 20-25 bin lira kirası var, yerel yönetimler buna da sahip çıkmalı, Mansur başkanın yaptığı gibi buna da sahip çıkmalı. 

MİKAİL KISA: VATANDAŞA HİZMET ETMELİ

Yeni belediye başkanlarının en azından şunu yapmaları gerekiyor, gerçekten halktan aldıklarını en azından halka versinler. Enflasyon çok yüksek bunu mümkün olduğu kadar düzeltmek gerekiyor. Üç harfli marketler olmasa vatandaş iyice çökermiş. Ha bunları takdir etmiyorum. Kendi kendine zam yapıyorlar, herkes bildiğini okuyor. Hükümet ne yapıyor? Ceza yazıyor. Onu yazdığında ertesi gün etiketlere mal başı 1 lira koysa cezayı kurtarıyor. Benim ne karım var? Vatandaşın karını söyle. Belediye başkanları vatandaşa elinden geldiği kadar hizmeti yapması lazım. Bir zamanlar buralarda ekmek dağıtılırdı, kömür dağıtılırdı, kim alırdı biliyor musun? İnanır mısın en zengine veriliyordu. Fakir alamıyordu, utanıyordu, almaya. Utanıyordu çünkü onda gurur vardı.

ERSİN ÖZTÜRK: HALK DEĞİŞİMDEN YANA

Yeni belediye başkanlarından beklentimiz; öncelikle hizmet, vatandaşa hizmet, vatandaş neyi bekler? Hizmet bekler. Demek oluyor ki, hizmet beklentisi oldu ki, yeni bir süreç gelişti. El değiştirdi, eskiler gitti, yeniler geldi. Yani halk değişimden yana. Bunu da bir şekilde gösterdi. Halk ‘ben buradayım’ diyor zaten. Mamak’ta oturuyorum. Ben kendimi bildim bileli ilk defa el değiştirdi Mamak, AK Partiden CHP’ye geçti. Demek oluyor ki vatandaş değişim bekliyor. Yani değişim beklemese ‘yola devam’ derlerdi. Değişim bekledikleri için bir yerde ‘dur’ dediler. Keza Keçiören, Kahramankazan, Mamak, Etimesgut bunlar Ankara’nın temel ilçeleriydi, kaleydi daha doğrusu. Vatandaş ‘ben değişim istiyorum’ diyor.