11 ayın sultanı Ramazan ayının geldiğini bize hatırlatan geleneksel değerler arasında ramazan pidesi ilk sıralarda yer alır. İster sade ya da yumurtalı, ister tek ya da duble olsun ramazan sofralarının vazgeçilmezidir ramazan pideleri. Bu lezzeti Ramazan Bayramı sonrasında, normal aylarda da tatmak isteyip istemediklerini öğrenmek için Ankara’nın Sokak ve caddelerindeki vatandaşlara, “Ramazan pidesi bayramdan sonra da üretilse fırına gidip alır mısınız?” sorusunu yönelttik. İşte yanıtlar...

YÜKSEL KAYA: PİDE RAMAZANDA YENİR

Sitelerde koltuk döşeme işiyle uğraşıyorum, yaşım 48, Çankırılıyım. Ramazandan sonra da pide üretilse almam, ekmeği tercih ederim. Fiyatından dolayı değil her şeyin bir güzelliği var. Pide ramazanda yeniyor, ekmek her zaman. Bazı fırınlar kalan 11 ayda da ramazan pidesi üretiyormuş. Ama ben ekmek taraftarıyım, pideden daha çok ekmeği tercih ederim.   

YÜCEL ALTINBAŞ: RAMAZAN PİDESİ RAMAZANDA GÜZEL

Yozgatlıyım, yaşım 55, traktörle Sitelerde nakliyecilik yapıyorum. Ramazandan sonra pide almam, gerek yok. 15-20 lira, kim alacak? Ekmeği bile almaya zorlanıyorlar. Ben de almam, o zaten bir ramazan geleneği. Ama normal günde de tahmin etmiyorum, adamların ellerinde kalır. Bizim orada da fırınlar var, onlar da yapıyor ama ramazandaki tadı vermiyor, mümkünatı yok. Aynı kurban bayramındaki o yediğin et var ya, ilk et, kurbanı kestiğin zaman bir kavurma yapar yersin ya. Ramazan pidesi de ilk günü aldığında, ramazan boyunca aldığında lezzetli. Ondan sonra daha lezzeti yok. 30 günlük ramazan boyunca alınan pide yeter, ne olacak.

DURMUŞ ALİ ÖZ: BAYRAMDAN SONRA DA RAMAZAN PİDESİ ALMAK İSTERİM

Bolu, Geredeliyim, 62 yaşındayım. Sitelerde hırdavat, boya satışıyla uğraşıyorum. Ramazan pidesi aslında şimdiye kadar aradığımız bir şey. Bayramdan sonra da olsa kesinlikle alırım, çok sevdiğim bir yiyecek. Normal ya da çift yumurtalı ikisinden de alırım, yerine göre. Bazı fırınlar yılın 365 günü pide satıyormuş. Onu bilmiyorum, ben göremedim şimdiye kadar. Ama olsun satın alırım yani, severek yediğim bir ürün, geleneksel bir lezzet. Hiç olmazsa o zaman ramazan aklımıza gelir, belki bizi bazı günahlardan da alıkoyar.

MUSTAFA ALTUNTAŞ: SADECE RAMAZANDA PİDE ALIRIZ

Hasta yakını olarak Ankara’ya geldim. Niğdeliyim, yaşım 44, Tokat’ta yaşıyorum. Ramazandan sonra pide aramam, ramazanda alırız şu anda pideleri, ondan sonra da ne gider, ne sorarız. Normal ekmek alır yeriz.

MUSA OCAK: ADIYAMAN’DA AÇIK EKMEK YERİZ

Adıyamanlıyım, 29 yaşındayım. Benim burada hastam var, kan kanseri hastasıdır, tedavisini yapıyoruz burada kız kardeşimin. Altı aydır buradayım daha 2,5 sene burada olacağım. Bayramdan sonra Ramazan pidesi almam. İçimiz dışımız somun oldu, açık ekmek istiyoruz. Tırnaklı pide ya da açık ekmek deniyor. Bizim orada biz pide severiz, somun sevmeyiz. Adıyaman’ın yöresel fırın lezzetleri var.