Bir süredir yaşadığı rahatsızlıklar nedeniyle tedavi gören Muhammed Nayir Erzincânî 94 yaşında vefat etti. Merhumun cenazesi bugün öğlen namazına müteakip Erzincan Mengücek Gazi Araştırma Hastanesi Karşısı Hace Muhammed Nayır Camii'nde kılınacak. Peki, Muhammed Nayir Erzincânî kimdir? Nereli? İşte, Muhammed Nayir Erzincânî’nin merak edilen hayat öyküsü…

Şeyh Muhammed Nayır Erzincani kimdir?

Son dönem mutasavvıflarından olan Şeyh Muhammed Nayır 1930 yılında Gümüşhane’nin  Çayırardı köyünde dünyaya geldi.

Ahmet Zenbilci oğlu kimdir, Ahmet Zenbilci oğlu ne yaptı? Ahmet Zenbilci oğlu kimdir, Ahmet Zenbilci oğlu ne yaptı?

Beş yaşlarındayken Ou Fikri Hoca’dan hafızlık eğitimi almaya başladı. Gözlerindeki bir rahatsızlıktan dolayı bu eğitimi yarım bırakan Nayır, çiftçilikle uğraştı. Daha sonra tekrar ilimle meşgul olmaya başladıktan sonra Arapça dersleri aldı. 1952’de İstanbul’a yerleştikten sonra Abdullah Efendi’den Nûru’l-İzah, Kesikbacak İsmail Efendi’den Kur’an talimi dersi aldı. Tasavvufî eğitimini önce İstanbul’da Hacı Süleyman Efendi’den aldı. 1955’e kadar yazın vaizlik yapıp kışın İstanbul’da ilim tahsil etti. Askerlik sonrası Bayırbağ köyünde imamlık göreviyle bulundu. Hocası Süleyman Efendi’nin ölümünden sonra Muhammed Maşuk Efendi’ye bağlandı. Bu kişiden icazet (yeterlilik) aldı.

Şeyh Muhammed Nayır Erzincani eserleri

Şiirleri ve tasavvufî sohbetleri Abdurrahman Tariktaroğlu tarafından Erzincanlı Muhammed Nayır: Hayatı ve Fikirleri adlı bir eserde toplandı (1994)

Muhabir: Haber Bülteni