Uzayın derinliklerinden dünyaya dönelim… ‘Uzaya giden ilk insan kim’ derseniz, bendenize göre, Nesimi! Açık açık söylüyor büyük ozan: Kâh çıkarım gökyüzüne, seyrederim âlemi / Kâh inerim yeryüzüne, seyreder âlem beni Şaka bir yana, uzay çat kapı oldu insanlık için....

Dursun ERKILIÇ

Uzayın derinliklerinden dünyaya dönelim…
‘Uzaya giden ilk insan kim’ derseniz, bendenize göre, Nesimi! Açık açık söylüyor büyük ozan:
Kâh çıkarım gökyüzüne, seyrederim âlemi / Kâh inerim yeryüzüne, seyreder âlem beni
Şaka bir yana, uzay çat kapı oldu insanlık için. Parası, yatırımı, insan kaynağı olan ülkeler uzaylı olma yolunda!
Hele, Elon Musk diye biri çıktı ki, 2002 yılında kurduğu SpaceX’in ürettiği Falcon Heavy isimli roket ile mucizevi işlere imza attı…
Biz uzun süre yerli otomobil için nazlanırken; uçağımıza, tankımıza motor üretmek için geç kalmışlığın telaşıyla çabalarken; 70 metre uzunluğunda olduğu belirtilen Falcon Heavy, 27 motoruyla birlikte 64 metrik ton (ne demekse!) ağırlık taşıyabiliyormuş… Bu sayede tüm zamanların en güçlü ticari roketi unvanını kazanmış…
Tamamen dolu bir Boeing 737 yolcu uçağını yörüngeye taşıyacak güce sahipmiş… Zaten uzaya giderken bir de elektrikli otomobil götürmüş…

Nerde yaşarsan yaşa mühimi ekmek
Yemezsen başına inecek tokmak
Musk gibi dünyaya uzaydan bakmak
En kestirme yol da yolu şaşırdık
(Yol şaşırmışlığı Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu ile telafi edeceğiz.)

ORGANİZMA PEŞİNDELER

Erişime açılınca bir ara herkes soyunu arama yarışına girdi ya; biz üç-beş kuşak önceki neslimizi tanımanın coşkusunu yaşarken NASA metabolizmasında fosfor yerine arsenik bulunan bir organizmanın keşfedildiğini açıkladı!
Ne alaka demeyin! Jeolog Dirk Schulze-Makuch, Mars’ın keşfedilen bakterinin (GFAJ-1) yaşaması için çok ideal bir yer olduğunu söylemiş…
Yani? Yanisi, “Hepimiz Mars’tan gelmiş olabiliriz”miş!
Tavsiyem, ‘uzaylı olabilir miyim’ havalarına girmeyin! O hayal için erken… Çocuklarınız, torunlarınız bu hayalin gerçekleştiği bir dünyanın hayalini kurabilecek.
Bir zamanlar “Uzay Yolu” diye bir televizyon dizisi vardı. İlgiyle, hayranlıkla izlerdik. Bugün izlesek komedi filmi gibi görünür gözümüze! Ancak o dizi, Milli Eğitim Bakanlığının ‘Hayat Bilgisi’ ders kitabında “İnsanlığa hizmet etmiş bilim insanları” arasında gösterilen dünyaca ünlü Türk bilim kadını Prof. Dr. Semahat Demir’in hayatını değiştirmiş. Daha doğrusu hayatına yön vermiş. Çünkü ‘Uzay Yolu’ dizisinden etkilenerek bilim kadını olmuş. Böylece eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde bu ülkenin ‘bilim elçiliği’ görevini bile yürütmüş. Prof. Dr. Semahat Demir, Türk çocuklarını bilim insanı olmaya davet ediyor.

VE SON BOMBA HABER

Amerikalı bilim insanları, ‘TOI-561 b’ adı verilen 10 milyar yaşında ve dünyanın iki katı büyüklüğünde bir ‘Süper Dünya’ gezegeni keşfetmiş. Dünyanın iki katı büyüklüğündeki gezegende geçmişte canlıların yaşadığı sanılıyor.
Hayret etmeyelim, gayret edelim diyorum ya Amerikan Astronomi Derneğinin yıllık toplantısında basına konuşan Hawaii Üniversitesi profesörü Lauren Weiss merak edenlerden. Diyor ki:
“Bizim dünyamız yaklaşık 5 milyar yıldır var. 10 milyar yıldır etrafta olan kayalık bir dünyada neler olabileceğini bir hayal edin. Ben kesinlikle öğrenmek isterdim…”

Hırkalı merakı kötüye yorma
Bilime uzağın yanında durma
Uzaya uzağın hatırın sorma
Yoksa gökyüzünde yerimiz olmaz