Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yapılan değişiklikler, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenleme, kayıt dışı ekonomiyle daha etkin mücadele edilmesi ve verginin daha geniş bir tabana yayılması amacıyla tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğunun kapsamını genişletiyor.

7 BİN LİRA ÜZERİNDEKİ ÖDEMELERDE BANKALAR DEVREYE GİRECEK

Bu düzenlemeye göre, vergi mükellefi olmayan bireylerin de vergi mükellefleriyle yapacakları 7 bin lira üzerindeki ödemelerini banka, finans kurumları veya posta idaresi aracılığıyla yapmaları zorunlu hale getirildi. Bugünden itibaren geçerli olan bu uygulama kapsamında, belirtilen tutarın üzerindeki tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğuna uymayanlar, ödemeyi yapan kişi vergi mükellefi olmasa dahi, hem ödeme yapan hem de ödemeyi alan taraf ayrı ayrı cezalandırılacak.

KİMLER İÇİN ZORUNLU?

Banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan kişiler de bu zorunluluk kapsamında olacak. Bu durumda, kişiler, 7 bin lira üzerindeki ödemelerini banka şubeleri, PTT veya ATM'ler aracılığıyla yaparak bu yükümlülüğü yerine getirmiş sayılacak.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, örnek bir senaryoya yer verildi. Buna göre, banka hesabı veya kredi kartı kullanmayan bir tüketici, 15 bin liralık bir ürünü satın aldığında, bu tutarı satıcının banka hesabına doğrudan yatırması durumunda herhangi bir ceza uygulanmayacak.

AMAÇ: KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELE

 Ancak bu ödeme nakit olarak yapılırsa ve satıcı daha sonra bu tutarı kendi hesabına yatırsa bile, tevsik zorunluluğu ihlal edilmiş sayılacak ve her iki tarafa da ceza kesilecek. Bu düzenlemeyle, vergi mükellefi olmayan nihai tüketiciler de tevsik zorunluluğuna dahil edilerek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin daha etkin hale getirilmesi amaçlanıyor.

Altın rekora doymuyor! 18 Ekim Cuma güncel altın fiyatları Altın rekora doymuyor! 18 Ekim Cuma güncel altın fiyatları

Kaynak: Anadolu Ajansı