Siyaset dünyamız son 50 yılda hiç olmadığı kadar büyük bir değişim, dönüşüm ve öngörülemezlik içinde… Siyasi partiler, 14 ve 28 Mayıs 2023 ile 31 Mart 2024 Yerel Seçim sonuçlarının şokunu üzerinden atlatabilmiş değil. Hepsinde ya bir hesaplaşma ya genel başkan tavsaması ya da sessizlik var…

Siyaset dünyamız son 50 yılda hiç olmadığı kadar büyük bir değişim, dönüşüm ve öngörülemezlik içinde… Siyasi partiler, 14 ve 28 Mayıs 2023 ile 31 Mart 2024 Yerel Seçim sonuçlarının şokunu üzerinden atlatabilmiş değil. Hepsinde ya bir hesaplaşma ya genel başkan tavsaması ya da sessizlik var…

AK PARTİ TEKLİYOR…

Kuruluşundan buyana tek başına iktidar olmak gibi siyaset mucizesine imza atan AK Parti, 2023 ve 2024 seçimlerinde oyları düşmesine rağmen iktidar… Cumhur İttifakı birlikteliğini koruyan AK Parti, özellikle 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinin ardından tepeden tırnağa kendini gözden geçirmeye başladı.

Genel Başkan Erdoğan, partinin yönetiminden teşkilatlarına kadar her yerde değişiklikten ve değişimden söz ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim gecesinden buyana dile getirdiği bu husus hem partinin yetkili organlarında ele alınıyor hem de il, ilçe, belde teşkilatlarının kongrelerindeki değişiklikler için hazırlık yapılıyor.

AK Parti son yıllarda tekliyor ama bir şekilde iktidarda kalmayı başarıyor. Önümüzdeki seçimsiz dört yılı bakalım nasıl değerlendirecekler…

CHP YOKLUYOR…

31 Mart Yerel Seçimlerinin tartışmasız galibi durumundaki CHP yönetimi bir taşla birkaç kuş vurmanın keyfini sürüyor.

Öncelikle ‘emanetçi’ gözüyle bakılan Genel Başkan Özgür Özel, yerel seçim sonuçlarıyla ‘emanetçi değil genel başkanım’ mesajı verdi ve bu havaya girdi…

CHP, tarihinin en büyük başarısıyla birinci parti konumuna yükselirken 70 yıldır belediye başkanlığı kazanılamayan yerlerde elde edilen zafer, hepsinin üstüne cila oldu!

Emanetin sahibi gibi gösterilen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu seçim sonrası (yabancı heyetlerle görüşmeler dışında) sessizliğe bürünürken, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile başlattığı ziyaret trafiği ve önceki genel başkanların tümünün gönlünü alan tavırlarıyla dikkat çekiyor.

Bugün öğlen saatlerinde MHP Lideri Devlet Bahçeli ile görüşecek olması ise etki alanını genişletme stratejisinde dönüm noktası olacak.

CHP, Genel Başkan Özgür Özel ile herkese ve her yere yoklama çekiyor gibi!

MHP HAKLIYOR…

Genel Başkan Devlet Bahçeli liderliğinde özellikle son on yılın ‘belirleyici’ partisi olan; ‘baraj altında kalır’ denildikçe seçimlerden zaferle çıkan MHP, adeta rakiplerini siyaseten haklıyor!

İYİ Parti içindeki gelişmelere dair söylemler, Ferdi Tayfur’lu yürüyüş videoları derken, bugün CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşecek olması, Cumhur İttifakı ile ilgili net tavrı Devlet Bahçeli’yi tüm siyasi hesapların içinde tutuyor.

Bahçeli’ye göre, “…Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, milletler mücadelesindeki siyasi ve stratejik kuvvetimizdir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni sorgulayan, yargılayan, karalayan çevrelerin asıl kaygı ve korkusu uyanan devin ayağa kalkması, küresel ve bölgesel hadiseler karşısında sözü geçen, ne diyeceği merak uyandıran bir Türkiye'nin doğuşudur. Doğum sancılı olsa da doğan kudret lider ülke Türkiye'dir.”

Sivil bir Anayasa için başlayan sürecin sözü dinlenenlerinden olacak Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Son seçimim…” ifadesine anında karşı çıkmıştı:

- Ayrılamazsın! Türk milletini yalnız bırakamazsın. Onun için cumhur ittifakı olarak yanındayız, beraberindeyiz. Yeni yüzyılın kurtarıcı lideri olarak sizi görmek istiyoruz.

İYİ PARTİ BEKLİYOR…

31 Mart Yerel seçim sonuçlarının sarstığı partilerden biri olan İYİ Parti’de Genel Başkan Merak Akşener, ‘bedel ödeyerek” koltuğunu devretti.

Yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu, Koray Aydın, Tolga Akalın ve Günay Kodaz’ı saf dışı bırakarak 3. tur sonunda amacına ulaştı.

Yeni Genel Başkan Dervişoğlu’nun seçilmek için “Bana bir fırsat tanıyın. Türkiye'nin meydanlarında Tayyip Erdoğan'la hesaplaşmak istiyorum” diyerek siyasi hedef belirlemesi; kendisini tebrik etmediği gibi, “İhaneti tebrik etmek bizim defterimizde yazmaz” diyen MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye ‘saygılarını sunması’ dikkat çekiciydi…

Meral Akşener’i ‘gölge genel başkan’ olarak gösterenleri yalanlamadığı gibi, oluşturduğu yönetim kademesinin iddialara uygun olduğunu savunanlar var…

Sonuç olarak; İYİ Parti’de yeni süreci en iyi şekilde değerlendirmek için bekleyiş başladı…

DEM SAKLIYOR…

“Terör örgütü ile aranıza mesafe koyun…” çağrılarına kulak tıkamayı sürdüren DEM Parti, 31 Mart’ta belki de en sessiz seçim sürecini yaşadı.

Seçim sonrasında bile bu sessizliğini korudu, koruyor…

Seçim öncesi “Başak Demirtaş olayı” dışında, CHP ile ‘kent uzlaşısı’ çerçevesinde belli yerlerde aday göstermeyerek, seçim sonuçları üzerinde etkili olduğu yorumları yapılan DEM Parti, istediğini almış olmanın rahatlığı ve sessizliği içinde!

Konuşmuyor değiller elbette ama diyeceklerini dememe, niyetlerini saklama tavrı sergiliyorlar.

Oysa buna hiç gerek yok! Herkes biliyor ki başkalarının tepkisini çekse bile taleplerini en net biçimde dile getirenler DEM Partililer…