Yazarımız Mukadder Özçelik, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl beşincisi hayata geçirilen “Medya Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları” etkinlikleri kapsamında gittiği Tokat'a yazdı...

Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleri ile; Başkanlığını deneyimli gazeteci İbrahim Gökdemir’in yaptığı Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl beşincisi hayata geçirilen “Medya Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları” etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiğimiz kültür gezilerinin son durağı Tokat oldu. Kültür Sanat Muhabirleri olarak bu güzel şehre gittik, gördük ve sevdik...

Evliya Çelebi’nin Âlimler ve Şairler Şehri diye övdüğü, Mevlana’nın hayatının bir kısmını Tokat'ta geçirmekten bahtiyar olduğu, Şeyhülislam İbn-i Kemal gibi alimlerin, Gazi Osman Paşa gibi devlet adamları ve komutanların yetiştiği bir şehir olduğunu okuyarak bildiğim; ancak ilk kez görme fırsatı bulduğum Tokat, taşıdığı tarihi mirası ile doğal güzelliklerin buluştuğu, tarihle iç içe yaşayan bir şehirmiş meğer.

***

11 ilçesi bulunan Tokat’ın; her türlü tarım yapılabilen bereketli ovalarını izleyerek yaptığımız ziyarette Tokat’taki ilk durağımız Zile ilçesi oldu. Tokat’ın en büyük İlçesi olan Zile’de bizleri Zile Belediye Kültür ve Sosyal İşleri Müdürü Necmettin Eryılmaz tüm misafirperverliği ile karşıladı. Kültür Sanat Muhabirleri olarak Necmettin Eryılmaz eşliğinde Zile’nin tarih kokan sokaklarını keşfe çıktık.

Tabi kahvaltımızı yapmadan değil.  Yöresel lezzetlerin yer aldığı damaklarımızda tat bırakan eşsiz bir kahvaltı hazırlanmıştı bizler için. Zile’de Elbaşoğlu Camii ve  ünlü Julius Sezar’ın zafer elde ederek “Veni, vidi,  vici” dediği bölgeye doğru ilerledik hep birlikte. Zile Kent Müzesini gezerken, görüntülerken kıymetli rehberimiz Necmettin Eryılmaz ve tüm basın mensupları olarak Tokat’a “Geldik gördük ve sevdik” sloganını uyarladık. Zile gezimizde bize sıcak ve esprili tavırları ve donanımlı bilgisi ile eşlik eden Necmettin Bey bizlere gösterdiğiniz teveccüh ve ev sahipliğiniz için size ve ekibinize sonsuz teşekkür ederim.

***

Zile ilçesinin ardından, Anadolu kenti olan Tokat merkezde; Yağıbasan Medresesi, Türk İslam Bilim Tarihi Müzesi, Tokat Şehir Müzesi, Mevlevihane Vakıf Müzesi, Sık Dişini Helası, Taş Han, Ulu Cami, Atatürk Evi Müzesi, Gazi Osman Paşa Plevne Müzesi ve Latifoğlu Konağını ziyaret ederken geçmişin kokusunu, atmosferini içimize hapsettik.

***

Keyifli ve bir o kadar da bilgilendirici geçen programımızın son gününde de şu anda hâlâ aktifliğini koruyan ve sarkıtları ile dikkat çeken Ballıca Mağarası, Ocaklı Şelalesi ve Mahperi Hatun Sarayı’nı ziyaret ettik ve gezimizin finalini Tokat Belediyesi Hıdırlık Sosyal Tesislerinde kayığa binerek yaptık. Böylece ortak anı arşivimize çok özel ve güzel hatıralar ekledik.

***

Tokat merkezde gezimize bizlere Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü personeli Fatih Balcı eşlik etti. Anlatımları son derece doyurucu ve öğretici olan, her birimize nezaket ve saygı ile yaklaşan Fatih beyefendiye teşekkür ediyorum.

Ve her adımı tarihi bir iz ve güzellik barındıran Tokat’ta; bizlere ev sahipliği yapan, memnuniyetimiz ve konforumuz için saat gözetmeksizin canla başla hizmet veren personeli ile Silk Road Museum Hotel işletme sahibi Ayhan Kalender Beyefendi ve Otel müdürü Çağla Atlı nezdinde tüm çalışan arkadaşlarım sizlere de sonsuz teşekkür ederim.

Tokat’a gidersek gözümüz kapalı konaklayabileceğimiz adres neresi diye sormayın. Adres elbette ki Silk Road Museum Hotel. Devecilerhanı’nda tarihi dokusuna sadık kalınarak restore edilmiş bu otelde gerçekten rahat edeceğinizi taahhüt edebilirim.

***

Ve efendim Kültür Sanat Muhabirleri Derneği olarak Medya Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları programımızın Tokat ayağını gerçekleştirmek üzere sürecin başından itibaren kendisi ile iletişim ve istişare halinde olduğumuz Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdi Dölek beyefendi size de sonsuz teşekkürü bir borç bilirim. Süreci sizinle belirlerken göstermiş olduğunuz sabır ve önerileriniz için ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla irtibata geçerek işimizi kolaylaştırdığınız için ve misafirperverliğiniz için teşekkürler müdürüm.

***

Mukadder ben; etkinliğimize son derece sıcak, samimi ve hassasiyet ile ev sahipliği yapan kıymetli Vali Numan Hatipoğlu’na, Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’na, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz'a MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut'a MHP Tokat İl Başkanı Mustafa İpek’e bizleri evimizde hissettirdikleri için sonsuz saygı ve teşekkürlerini sunan...

Sevgilerimle.