Seçim süreçlerinin vatandaş açısından en önemli yanı, adayların ve siyasi partilerin kendilerine vaat ettikleridir.

Seçim süreçlerinin vatandaş açısından en önemli yanı, adayların ve siyasi partilerin kendilerine vaat ettikleridir.

Bu vaatler, yerine getirilmesi zor, uçuk / kaçık olduğu gibi Türkiye gerçekleriyle örtüşmeyebiliyor da.

GENEL VE YEREL SEÇİM FARKI

Genel seçimlerle ilgili vaatler doğrudan vatandaşın cebine, cüzdanına, mutfağına ve ülkenin ihtiyaçlarına yönelik olurken; yerel seçim vaatleri; rutin belediye hizmetlerinin yanında, daha çok da şehrin gündelik sorunlarının çözümü, şehri geleceğe hazırlama, sosyal belediyecilik, sosyal sorumluluk projeleri, meslek ve hobi kursları gibi insanların hayatına dokunan proje ve uygulamaları kapsıyor.

VAAT, PROJE DEYİP GEÇMEYİN

Vaatler, bir adayın seçilmesini ya da bir siyasi partinin başarısını öylesine derinden etkiler ki, bu bilindiği için siyaset literatürüne girmiş ‘proje çalma’ vakaları bile vardır!

Başkaları tarafından başlatılmış projelerin açılışını proje kendisine aitmiş gibi yapanlara; daha önce temeli atılmış ya da açılışı yapılmış eserlerin açılışını veya temel atma törenini bir kez daha yapanlara sıkça rastlanır…

Yerel seçime artık sayılı günler kaldığı için Ankara adaylarının ne dediğini, neler vaat ettiğini hem açıklamalarından hem de meslektaşlarımızın röportaj, haber ve yorumlarından öğrenebiliyoruz.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayları Mansur Yavaş ve Turgut Altınok’un, seçilmeleri halinde yapacakları projeler netleşti. Bunun yanında ilçe belediye başkan adaylarının vaatleri de yakından takip ediliyor.

VAATLERİN ORTAK YANI

Öğrencilere yurt, karşılıksız burs, barınmada ve ulaşımda her türlü kolaylık, ücretsiz çay, kahve, çorba ve sandviç ikramı, ders kitabı ve araştırma desteği, ilköğretimdeki 400 bin öğrenciye beslenme yardımı…

Başta yeni metro hatları ve yeni otobüs alımları olmak üzere toplu taşımayı rahatlatacak yatırımlar, kentsel dönüşüm, otopark, tünel, kavşak, alt/üst geçit yapımı, Toplu taşıma kartlarının günün koşullarına uygun hale getirilmesi…

VAAT EDİLMEYEN ŞEY YOK

Başkan adayları seçilir de sözünü tutarsa;

Ankaralılar musluklarından güvenle su içebilecek. Dar gelirli ailelere sosyal konut yapılacak. Emekliler için çok sayıda proje hayata geçirilecek.

Sosyal refah desteği kapsamında, özellikle kış aylarında artan ısınma maliyetlerini düşürmek için doğal gaz desteği yapılacak.

Kent mimarisi engelli vatandaşlara göre planlanacak. Engelliler için plan ve projeler geliştirilecek.

Suyun metreküpü ucuzlayacak. Nüfusu uygun köylerde spor tesisleri yapılacak.

Yeni OSB’ler ve teknoloji merkezlerinin inşası, çiftçiye yem, gübre ve mazot desteği verilecek. Kütüphane ve tiyatrolar yaygınlaşacak. Tarımsal pazarlama ve danışmanlık ile ürün işleme ve depolama tesisi yapılacak.

Ekonomik büyümede kadınların rolünü artırmak ve kadının daha fazla iş dünyasında söz sahibi olması için ‘Kadın İş Gücü Merkezi’ açılacak. Kadınlara mesleki eğitim kursları, aile terapi merkezi kurulacak. Yeni kreş ve bakım evleri açılacak.

Yaşlılar, bakıma muhtaçlar, çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere toplumun her kesimine yönelik sağlık hizmetleri artacak. Sokak hayvanları için barınak ve kısırlaştırma programları uygulanacak.

Yeni spor alanları yapılacak. e-spor ve teknoloji merkezleri yapay zekâ ve e-ticaret eğitimleri verilecek.

Kültür / Sanat faaliyetleri için sosyal, alanlar, atölyeler, sergi alanları ve galeriler yapılacak.

Akyurt Fuar alanı sorununun çözümü sağlanacak. Yenilenebilir enerji kaynakları artırılacak. Afet Lojistik ve Eğitim Merkezi güçlendirilecek. Yeni yeşil alan sahaları kente kazandırılacak. Ulus Tarihi Kent Merkezi canlandırılacak.