Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, belediye başkanlarının bir bölümünü İstanbul'da görkemli bir törenle açıkladı.

Daha önceleri sürekli konuşulan adından bahsedilen Bakan Murat Kurum İstanbul’un AK Parti adayı oldu.

Bizim Ankara olarak dikkatimizi çeken Çankırı Belediye Başkan Adayı Hüseyin Filiz oldu. Zira kendisi vekilliği döneminde Başkent ile hiç bağını kesmeyen başarılı bir siyasetçi tanıdık bir isim.

Yine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na devam eden Alinur Aktaş’ı tebrik ediyorum. İnegöl Belediye Başkanlığından geldiği büyükşehirde yaptıkları ile beğeni kazandı, tekrar göreve devam yetkisi aldı.

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu da başarısından dolayı devam edeceklerden. Tokat’ı bölgenin parlayan yıldızı yaptı. Devam edeceklerden oldu.

Şimdi gözler; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve diğer illerin Adaylarının açıklanacağın 15 Ocak tarihine çevrildi.

Bu arada Ankara’nın ilçelerinde AK Parti adayının kim olacağı 15 Ocak’tan sonra belli olacak. Hala netlik kazanmayan ilçe belediyelerin durumunu, ilçelerde kimlerin göreve devam edebileceği, kimlerin yeni görev alabileceğinin bir değerlendirmesini yapalım istedik.

Kanal5 TV'de gazeteci dostlarım Dursun Erkılıç ve Özden Özcan ile tartışacağımız konuların da bu minvalde olduğunu söyleyerek değerlendirmemi yapayım;

1-Akyurt;

Belediye Başkanı Hilal Ayık, Akyurt’ta önemli çalışmalara imza attı. İlçe, hem belediyenin hem de iktidarın nimetlerinden yeterince yararlandı. Başkan Hilal Ayık, bayan belediye başkanı olmasını bayanlarla iyi diyalog kurmasıyla taçlandırdı. ABB meclisinde de verilen görevi layıkıyla yaptı. Başkent Ankara'da bayan başka belediye başkanı da olmaması da farklı özelliği. Bence, AK Parti’nin tek bayan Belediye Başkanı olan Hilal Ayık’ın tekrar aday gösterileceğini sanıyorum.

2-Altındağ:

Belediye Başkanı Asım Balcı’nın, Altındağ da hizmet olarak başarılı bir beş yılı var. Çok fazla medya gündemine girmeyi istemedi, yaptığı hizmetleri ilçe halkı ve Ankaralı biliyor. Akademik özelliğinden dolayı görevini yaparken çok fazla siyasi davranmadı. Özellikle Hacı Bayram Veli Hazretlerinin hatıratına yönelik hizmetleri benim dikkatimi ve beğenisini çekti. Tekrar aday gösterileceğine dair kesin bir durum yok gibi. Külliyede bir görev verileceği söyleniyor.

Zira Altındağ’ı Altındağ yapan Önceki dönemin başarılı belediye başkanı Veysel Tiryaki’nin Altındağ için şansı yüksek gibi görünüyor. Tiryaki’nin Altındağ aşkı, onun milletvekilliğine bile aday olmamasına neden oldu. Bakan Yardımcılığından bile istifa etmesi bu yüzden. Büyükşehir adaylığında bile adı geçti. Tiryakinin gönlünde Altındağ var. Bence de bu aş tekrar filizlenebillir. Neden olmasın.

3-Ayaş:

Belediye Başkanı Burhan Demirbaş, vefat ettikten Başkan Yardımcısı Mustafa Sezer göreve atanmıştı. Ayaş da Ak Parti Belediye Başkan Adaylığına önceki dönem istifa edip Adaylık için müracaat eden İlçe Başkanı Sakin Gökmen ve ABB Meclis Üyesi Murat Pekacar arasında geçecek gibi. Tabi ki Cumhur İttifakında Ayaş MHP’ye verilip Aday olarak da Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Demir çıkarsa durum değişir. Cumhur ittifakı burayı her haliklar da alır.

4-Bala;

Belediye Başkanı Ahmet Buran, Çok yönlü bir belediye Başkanlığı yapıyor. Bir taraftan Ankara da TOKİ, OSB gibi ilçesine hizmetleri takip edip ilçeye yatırım yaptırırken diğer taraftan da yerel manada belediye olarak hatırı sayılır hizmetlere imza attı. Değişeceğini sanmıyorum, tekrar aday gösterilecek belediye başkanları arasında. Devam etmesi ilçesinin hayrına olacak.

5-Beypazarı;

Belediye Başkanı Tuncer Kaplan, Çok iddialı bir cümle olacak ama Başkan Tuncer Kaplan’ın Beypazarın da adaylıkta rakibi yok gibi. Çünkü sıra dışı belediyecilik çalışmalarına halkın içinde olan bir başkan profilini ekleyince durum böyle oluyor. Doğru bildiğinden şaşmayan istikrarlı bir belediye başkanı olarak devam edecekler arasında diyorum.

6-Çamlıdere;

Belediye Hazım Caner, 2004, 2009, 2014 ve 2019 Yerel Seçimlerinde de başarılarından dolayı belediye başkanı seçildi. Doğa harikası olarak hizmetleriyle taçlandırdığı Çamlıdere ye müzeler ilçesi markasını da ekledi. Görev verilirse bir dönem daha belediye başkanlığına devam ederek kendi rekoruna imza atmak istiyor.

Ancak ; Başarılı Bürokrat Adem Ceylan’ın Çamlıdere için aday olacağı net gibi. Ceylan AK Parti Ankara 2. Bölge Milletvekili A. Adayı, 2016-2023 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanlığı, 2005-2014 Ankara İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği gibi önemli görevlerde bulunması, yöre insanının hatta Ankaralının onu bağrına basması önemli artıları. Bence Çamlıdere’yi on numara beş yıldız yapan Hazım Caner Can’dan alacağı bayrağı daha da ileriye götürecek bir isim Adem Ceylan.

7-Çankaya;

Ankara’nın en büyük ilçesi olan Çankaya’da Ak parti her seçim döneminde olduğu gibi bu yılki seçimlerde de kazanmak için çalışmalarını planlıyor. Şu anda Ak Parti’den 7 kişi Belediye başkan Adaylığı için başvuruda bulunmuş. 27 Kişide Belediye Meclis Üyeliğine başvuru yapmış. Şimdi size bu güne kadar duymadığınız bir tahminde bulunayım Ak Parti Çankaya Belediye Başkan Adayı olarak Kalecik belediye Başkanı Duhan Kalkan’ın bir aksi gelişme olmaz ise aday gösterileceğini tahmin ediyorum. CHP’nin de Alper Taşdelen’i aday göstermeyeceği konuşuluyor.

8-Çubuk;

Ankara’nın Kuzeyinde Ak Parti’nin oy depoları olan ilçeler var. Çubuk da hatırı sayılır oy ile bu kervanın içinde. Av. Baki Demirbaş Ak Parti Çubuk İlçe Başkanlığından belediyeye geçmiş bir başkan. Çubuk da hatırı sayılır projelere imza atmış bir isim. Marka olan Çubuk Turşusunu coğrafi işaretlerle birlikte tescilletti. Benim kanaattim başkanlığına devam edeceği yönünde. Karşısında onu saf dışı edecek bir talip de da şu güne kadar çıkıp da kendini tanıtamadı. Hele bi aday olayımda formatındalar.

9-Elmadağ;

Başkentin Doğuya açılan kapısı Elmadağ Ak Parti döneminde Ak Parti hükümetinin önemli hizmetlerine kavuştu. Uzun yıllar sosyal demokratların elinde olan ilçe 2019 da aday tespitinde hata yapılmasıyla tekrar muhalefetin eline geçmişti. Şu anda Cumhur ittifakında MHP’ye verildi görüşü hakim olsa da Ak Parti’nin aday adayı başarılı siyasetçi, Dilaver Akçabayır müracaatını yapmış, görev bekliyor.

10-Etimesgut:

Belediye Başkanı Enver Demirel Başkentin büyük ilçelerinden biri olan Etimesgut da uzunca bir süredir yerine getirdiği belediye hizmetlerinde rekor işlere imza attı. Cumhur İttifakında sorunsuz bir belediye hizmetleri ile Etimesgut’un bu dönemde başarılı belediye Başkanı Ener Demirel ile devam edeceğini sanıyorum. Yılların verdiği tecrübeyi Başkan Enver Demirel son dönemde de fazlasıyla yerine getirdiğinden hak tarafından seviliyor.

11-Evren;

Belediyesi Hüsamettin Ünsal , 2014-2019 yılları arası Evren Ak Parti İlçe Başkanlığı Görevini yerine getiren Başkan Hüsamettin ÜNSAL belediye başkanı olarak ilçesine önemli hizmetler getirmenin uğraşı içinde. Bir sürpriz olmaz ise Başkan göreve devam edecekler arasında diyebilirim.

12-Gölbaşı;

Geçmiş dönemlerde Gölbaşı Ak Parti İlçe Başkanlığı yapmış Ramazan Şimşek MHP’ye geçip ABB Meclisinde görev almıştı. 2019 da MHP’den belediye başkanı seçilmişti. Beş yıldır görevde olan Şimşek, bazılarına göre kendinden istenin performansı gösteremedi. Ak Partili seçmeni ile iyi bir diyalog kuramadı. Kimine göre de hatırı sayılır işler yaptı, yapmaya devam edecek tekrar görev verilirse.

Ancak Gölbaşında tekrar seçimi almak öyle kolay olmasa gerek. O tarihin oy sonuçlarına hatırlayacak olursak; MHP % 54,İYİ Parti % 40 alırken belediye meclisinde de CHP % 20 oy aldı. Gölbaşı yerel seçimde farklı haraketli günlere sahne olacak gibi gözüküyor.

13-Güdül;

Belediye Başkana Muzaffer Yalçın , 2014-2017 yılları arasında Ak Parti Güdül İlçe Başkanı olarak görev yaptı. 2014 mahalli idareler seçiminde Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi olarak seçildi aynı zamanda Güdül Belediyesi Meclis Üyeliği ve Güdül Belediye Başkan Yardımcılığını yürüten Yalçın 2019 yılından beri ilçesine başarılı hizmetler yapmanın gayreti içinde. Tarım ilçesi Güdül de özellikle çiftçilerle ilgili merkezi hükümetin hizmetleri getirmesine ön ayak oldu. Göreve devam edecek gibi gözüküyor.

14-Haymana;

Belediye Başkanı Özdemir Turgut, 1999 yılında Anavatan Partisi’nden Ankara 1.Bölge Milletvekili adayı oldu. 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde Haymana Belediye Başkanlığı'na seçilerek halen bu görevi yerine getiren Turgut bu seçimlerde devam edip etmeyeceği kesin gözükmeyen başkanlar arasında. Haymana da diğer partilerin adaylarının Ak Parti adayını belirlemede önemli bir rol oynadığını biliyorum. Bu nedenle Özdemir Turgut’un devam için durumunun netlik kazanmadığı görüşü hakim. Burada Ak Parti’den Başarılı bir Belediye Başkanlığı yapan Hacı Aysu’nun konumu da önemli.

15-Kahramankazan;

Belediye Başkanı Serhat Oğuz; başarılı bir beş yılı var. Öğretmen kökenli olması nedeniyle üniversite öğrencilerine farklı alanda bursla dikkat çekti, ilçeyi kalkınmış metropol ilçeler arasına aldıracak hizmetlerde bulundu. Belediye başkanlığına devam edeceklerden. Ayrıca Ankara Büyükşehir belediyesindeki sert ve anlamlı çıkışları ile adı Büyükşehir adaylığın dada geçiyor. Her durumda devam edeceklerden

16-Kalecik;

Kalecik Belediye Başkanı Kalkan aday olmayacağını açıklayınca ilçede Ak Parti den göreve talip olanların önü açıldı. Son günlerde Kalecik’in ittifak ortağı MHP’ye verileceği sanki kesinmiş gibi dillendiriliyor. Kalecik MHP’ye verilirse CHP adayının belediye başkanı olma şansının olduğunu karar vericilerde bilir. Bu nedenle belki iddialı bir cümle daha kuracağım Ak Parti Kalecik’i vermez,

Özellikle bayanların çok istediği aday Önceki dönem başarılı hizmetleri ile daha gündemden düşmeyen Filiz Ulusoy Ak Parti’den aday olur, Başkan Duhan Kalkan’ın devam ettirdiği ancak yarım bıraktığı hizmetleri bir bir devam ettirme imkanı bulur.

17-Keçiören: Başkentin büyük ilçelerinden birisi Keçiören. Bir yandan tanınan, iki dönemlik başkanlığında belediye başkanlığında takdir gören usta Mustafa Ak, bir yandan AK Parti’nin Ankara Büyükşehir Meclisindeki sesi olan cesur yürek Fatih Ünal, bir yandan teşkilat çalışmalarıyla halk çocuğu, halkın içindeki siyasetçi Zafer Çoktan. Son günlerde Projeleri ile bu kervana katılan diyen Özcan Belen var. Bu isimleri anlatmaya gerek yok. Zira onları yıllardır Ankara kamuoyu yakinen tanıyor, başarılı çalışmalarına şahit iz.

Öte yandan efsane başkan olan Turgut Altınok, Büyükşehir adaylığı için adaylığı kesinleşmiş gibi. Bu durumda yerini kime bırakacağı merak konusu. Ayrıca Başkan Yardımcısı ve yıllardır yanında yetiştirdiği genç siyasetçi Merih Karayol da Kırıkkale’den adaylık için gün sayanlar arasında.

18-Kızılcahamam;

Belediye Başkanı Süleyman Acar ; mali müşavir olması nedeniyle hesap işlerinde belediyenin önemli hizmetleri olacağı kanaatim vardı. Belediyenin borçlarını kendi borcu sandı. Başarılı ise de belediye hizmetleri alanında öne çıkamadı. Turizm ve kongre merkezlerinin ilçesi Başkentte adını eskisi gibi duyuramadı. Tekrar aday yapılacağını sanmıyorum. İlçede göreve talip önemli isimler var. Bunlar arasında ABB Meclis Üyesi ve Önceki dönem Ak Parti İlçe başkanlarından Sefa Yıldırım, bu güne kadar bölgenin siyasi olarak kahrını çeken bir isim. Genç, dinamik, tecrübeli ve teşkilatçı. Bu kez de Sefa Yıldırım’a Kızılcahamam da görev verilebilir.

19-Mamak;

Belediye Başkanı Murat Köse; Başkentin en büyük ilçelerinden biri olan Mamak’ta beş yıl süre ile önemli hizmetlere imza attı. Beyefendi siyasi üslubu ile benim takdir ettiğim bir siyasetçi. Bir taraftan da ABB Ak Parti Gurup Başkan Vekili olarak mecliste anlamlı bir muhalefet yaptı. Başarısını Büyükşehir Belediye Başkanlığına taşımak için göreve talip olunca Mamak’ta görev yapmak istemediği algısı oluştu. Bu durum netleşince tekrar Mamak’ta olur mu bilinmiyor. Bu nedenle Mamak Belediye Başkanlığına talip önemli isimler var. Muhalefetin karşısında burada başarılı olacak bir aday ile Ak Parti seçime girebilir. Kuvvetle muhtemel bu kişinin de Çorumlu olması gerektiği siyasi kulislerde konuşuluyor.

20-Nallıhan;

Belediye Başkanı İsmail Öntaş, seçildiği günden bu yana basınla pek sıkı fıkı olmayan bir belediye başkanı. İlçesine hizmette kusur etmedi. Hem belediye hizmetlerini hamide merkezi hükümetin hizmetlerinin getirilmesinde önemli rol aldı. Tekrar göreve devam edecekler arasında.

21-Polatlı;

Şu anda MHP’yi belediye başkanı tarafından beş yıldır hizmet edilen Polatlı’da yine ittifak aynı şekilde devam edecek gibi gözüküyor. Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya başarılı hizmetleri ile beş yılını doldurdu. Önceki dönem Ak Parti İlçe Başkanı Aysel Demir’in ABB Meclis Üyesi olmasına sıcak bakılıyor bilgisini aldım. Önceki dönem Ak Partide başarılı bir siyasi geçmişi olan Ertan Erten de MHP’den aday adayı oldu. Çok isabetli bir girişim. Parti onu aday yaparsa çok şek kazanmış olur. Erten ile Cumhur ittifakı rekor oy alabilir bu durumda.

22-Pursaklar;

Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin ile Ankara’nın parlayan yıldızı Pursaklar başarılı bir dönem yaşıyor. Halkın oyları ile seçilmemesine rağmen seçim vaatleri olmamasına rağmen önemli işlere imza attı. Başkan Ertuğrul Çetin, gençliğin avantajlarını ekibi ile iyi kullanıp hizmete dönüştürdü. Protokol yolu üzerinde örnek çalışmaları ile dikkat çekti. Halkın özellikle gençliğinde büyük beğenisini kazandı. Göreve devam edecek belediye başkanlarından birisi.

23-Sincan;

Belediye Başkanı Murat Ercan, Ak Partinin oy depolarından biri olan Sincan da başarılı bir dönemi onun hizmetleri ile halk yaşatıyor. Nüfusu artmasına rağmen halkın istediği hizmeti bir bir getirdi, getirmeye devam ediyor. İlçenin çehresini değiştiren projelerin büyük bölümünü bitirdi, devam edenlerin sanırım açılışları önümüzdeki günlerde yapılacak. Halkın içinde olması herkese dokunması onu göreve devam edecek belediye başkanları arasına koyuyor. Sincan da hatırı sayılır isimler de adaylıkta bizde varız demesine rağmen omuz omuza bir seçim öncesi hazırlık dönemi yaşanıyor. Kimse Murat Ercan hakkında olumsuz bir şey söylemiyor.

24-Şereflikoçisar;

Belediye Başkanı Memiş Çelik, Başkentin uzak ilçelerinden biri olmasına rağmen yeterince hizmet yapılmış bir ilçe. Bir ayağı Ankara da ilçeme ne hizmeti götürürüm arayışı içinde olan Başkan Memiş Çelik, ilçe halkının isteklerini bir bir yerine getirmiş. Halkında içiresinde, sokakta, caddede herkesle iç içe. Devam edecek belediye başkanların arasında olduğunu tahmin ediyorum.

25-Yenimahalle;

Ak Parti’nin geçen dönem yerel seçimlerde çok iddialı olduğu ancak seçimi kaybettiği ilçe Yenimahalle’de işler farlı gelişecek gibi. Zira kaybettiği günden bu yana tekrar Ak Belediyeciliğe Yenimahalle’yi kavuşturmak için teşkilat ve karar vericiler var gücü ile çalışıyor. Bu manada AK Parti İlçe Başkanı Abdulkadir Aydoğan gecesini gündüzüne katarak ilçenin her yerini bu güne kadar gezip dokunmadık kimse bırakmamak için gecesine gündüzünü katıyor. Belediye için resmen aday adayı olduğunu söylemese de görev verilir ise gönlü Ak Belediyeciliğin bayrağını göndere çekmek istiyor. Diğer taraf da da Yenimahalle aşkı ile yanıp tutuşan Ankaralıların abisi Hilmi Yaman Aday Adayı olarak erkenden başladığı çalışmalarını dur durak bilmeden devam ettiriyor. Her iki isimde ilçede, bölgede ve Ankara da sevilen ve takdir edilen siyasetçiler. Kim aday olursa olsun kol kola girip birlikte çalışacaklarını çok iyi biliyorum.

Yenimahalle de İYİ Parti aday adaylarının seçim çalışmalarını sürdürdüğünü biliyorum. Fethi Yaşar’ın da CHP den aday olduğunun açıklandığını söylersem burada Ak Parti İle mevcut başkan arasında kıran kırana bir seçim dönemi geçecek gibi. Ak Parti Yenimalle’yi bu kez alacak şekilde plan, program yaptı. Vatandaş da başka ilçelerdeki hizmete bakınca kendi ilçesinin geri kalmasını kabullenmiyor.