Yazarımız Mukadder ÖZÇELİK, İslam tarihinde önemli olayların yaşandığı bir gün olarak kabul edilen Aşure Günü'nün anlam ve önemini yazdı...

İslam tarihinde önemli olayların yaşandığı bir gün olarak kabul edilen Aşure Günü; İslam dünyasında özel bir yere sahiptir.

Bana göre de “Aşure Günü” bereketi, paylaşmayı ve dayanışmayı simgeleyen özel bir gündür. Öyle ki; ayrı evlerde, eş zamanlı ve hemen hemen aynı malzemelerle pişirilen aşureler akrabalara, yakınlara ve komşulara dağıtılırken; rutinde unuttuğumuz dayanışma ve paylaşma duygularımızı güçlendirir, sizce de öyle değil mi?

Muharrem ayı İslam takviminin ilk ayıdır ve kutsal bir ay olarak kabul edilir. Aşure Günü de Muharrem ayının onuncu gününe denk gelir ve birçok önemli olayın anıldığı bir gündür.

Hazreti Muhammed’in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 yakınının şehit düştüğü “Kerbela Olayı”nın da bugün yaşandığı aktarılır İslami kaynaklardan.

Kültür tarihine ait birçok esere göre, Hazreti Adem’in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, Hazreti İdris’in diri olarak göğe yükseltilmesi, Hazreti İbrahim’in ateşte yanmaması, Hazreti Yakup’un, oğlu Yusuf’a kavuşması, Hazreti Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi, Hazreti Yunus’un balığın karnından çıkması ve Hazreti İsa’nın doğumu ve ölümden kurtarılarak göğe yükseltilmesi gibi hadiselerin de bugün yaşandığı rivayet ediliyor.

Evet tüm bu olayların muharrem ayının onuncu gününde vuku bulması sebebi ile dini gelenekte bugüne büyük önem atfediliyor.

Bu günün maneviyatına inananlar bugünü oruç tutarak ifa ediyor.

Ve dahi;

Hazreti Nuh ve onun çağrısına uyarak gemiye binenlerin aşure aşı tüketmeleri dolayısıyla Müslümanların aşure yaparak paylaşma geleneği bugün de yaşatılıyor.

Ne diyelim o halde; başlı başına insanlığa mesaj olan “aşure” farklılıkları bir tencerede birleştiğinde nasıl lezzetli, bereketli bir ağız tadı oluşturuyor ve paylaşmanın mutluluğunu artırıyorsa; bu anlamlı ve özel günden hareketle biz bu durumu genele yayalım. Hayatı birbirimize kolaylaştıralım ki; birliğimiz daim, bereketimiz çok olsun.

Mukadder ben; kaynadıkça kardeşliği pekiştiren, paylaştıkça bereketlenen aşurenin; evlere bolluk, kalplere huzur ve şifa getirmesini içtenlikle dileyen...