Son dönemde sokak hayvanlarının neden olduğu olayların artmasıyla birlikte şikayetler de çoğaldı. Bu durum, konunun Türkiye'nin gündeminde yer etmesine neden oldu.

Son dönemde sokak hayvanlarının neden olduğu olayların artmasıyla birlikte şikayetler de çoğaldı. Bu durum, konunun Türkiye'nin gündeminde yer etmesine neden oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sokak hayvanlarına ilişkin yeni bir düzenleme talimatının ardından, kanun teklifi kamuoyunda tartışılmaya başlanmıştı.

Bu sorunu çözmek için harekete geçildi.TBMM de Yeni Yasa Tasarısı Hazırlanıyor

AK Parti, bu sorunu çözmek amacıyla yeni bir yasa tasarısı hazırladı. Bu hafta Meclis'e gelmesi beklenen yasa teklifinde, sokak köpeklerinin uyutulmasının bir çözüm olarak önerildiği iddiası biraz tartışmanın fitilini ateşlemiş gibi gözüküyor.

Sokak hayvanlarıyla ilgili kamuoyundan belediyelerin  bakım, kısırlaştırma, barınak gibi yöntemlerin çözüm olmadığı kanaati öne çıktı.

Mevcut durumda sokak köpeklerinin popülasyonlarındaki artışı önlemek mümkün değil.

Bu konu bir toplum sağlığı sorununa dönüşmeden önlem alınmalı.

Ama nasıl ?

Hazırlanan yasa tasarısında ;

-Her belediye, barınaklarındaki kapasite kadar köpeğin fotoğraflarını çekerek internet sitesinde sahiplendirme ilanı yayınlayacak.

-Her bir köpeğin sahiplenilmesi için 30 gün beklenecek.

-30 gün sonunda sahiplenilmeyen köpekler enjeksiyon ile uyutulacak.

-Uyutulan köpeklerden boşalan barınaklara sokaktan toplanan yeni köpekler gelecek ve süreç aynı şekilde işletilecek.

Fotoğrafları çekildikten sonra sahiplendirme ilanı yayınlanan ve sahiplendirilen hayvanların takibinin çok sıkı yapılacak, sahiplenilen hayvana çip takılacak, sahiplenen kişinin sorumluluklarını yerine getirip getirmediğinin takip edilecek.

Yasa tasarısı ile  ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, uyutma modelinin tartışıldığını sonunda bir sonuca varacaklarını söylüyor.

Ekliyor , "Saldırgan sokak hayvanlarının binlerce mağduru var. Bu konuda mutlaka adım atacağız. Bakanlıklar çok detaylı bir çalışma yürütüyor. Muhalefet desteği alınacak"

Yani herkes fikrini açıkça söylesin ki bir sonuca birlikte varalım diyor.

Bakın bu konuda siyasetçisinden sanatçısına kadar neler denmiş ?

Devlet Bahçeli Bahçeli ne dedi ?

“Köpekler, Türkiye’nin neresine giderseniz gidiniz öğlen sıcaklığında mutlaka uyurlar ve herkes görür onu. Ama bu uyutma nedir, kim yapacak, sınırı ne kadar, kaç saat uyutacaklar?”

 “Zannediyorum Meclis’te veyahut da hükümet nezdinde konu ele alınacak. Belediyeler üzerinde belki tasarruflar sağlanacak. Buna da bir son verilecek herhalde, çünkü çok tehlikeli boyutlara ulaştı.”

 “Konunun önerilen şeklini tam bilmiyorum. Kim ne maksatla öneriyor. Uyutunca nasıl uyutulacak, ne kadar uyutulacak, kim uyutacak? Bunları bilen yok. Ama dün hayvanların sevgisi üzerinde aşırı derecede yorum yapanlar şimdi sokak hayvanlarından şikayet eder konuma gelmişlerdir. Demek ki hudutsuz, sınırsız sevgi bir şeye yaramıyor.”

 “Televizyonlardaki tartışmaları dinliyoruz. İkiye bölünmüş vaziyetteler. İşte en çok ağırlık kazanan şey, köpekleri uyutma konusu. Köpekler, Türkiye’nin neresine giderseniz gidiniz öğlen sıcaklığında mutlaka uyurlar ve herkes görür onu. Ama bu uyutma nedir, kim yapacak, sınırı ne kadar, kaç saat uyutacaklar? Bunlar tabii belirsiz.”

Süleyman Soylu’dan ‘sokak hayvanları’ çıkışı

"Köpeklerin uyutulması ülke toplumunda büyük yaralar ve geri dönüşü olmayan travma yaratır. Avrupa’nın yapmış olduğu uyguladığı kötü örnekler bizim merhametli Türk halkının örf ve adetlerine uygun değildir. Köpeklerin uyutulması, yok edilmesi böyle pervasızca kabul edilmesine gönlüm razım değildir. Yapılacak olan belediyelerin sistemli bir biçimde bu sorunu çözmesidir. Canların hayatı polemik yapılacak konu değildir. Onlar Allah’ın bize emanet ettiği sessiz kullarıdır. Yaratılanı severiz yaratandan ötürü."

Mansur Yavaş: Sokak köpeklerini sadece kısırlaştırmak yetmez

“ Avrupa'da hiçbir yerde sahipsiz sokak hayvanı olmadığını belirterek, "Sadece kısırlaştırma yöntemiyle bu sorunun önüne geçmek mümkün değil”

“Dişilerin kısırlaştırılması gerekiyor ve bu süreçte bir hafta barınakta kalmaları lazım.”

 "Biz destek oluruz, sahiplensinler. Avrupa'da sokakta sahipsiz hayvan yok. Gerçek hayvanseverlerin elini taşın altına koyması gerekiyor.”

Tepki sanat dünyasından Tarkan’dan  geldi..

 "Sokak hayvanları tarafından kimi zaman zarar görmemize neden olan üzücü olaylar yaşıyoruz. Ancak şunun adını koymak lazım. Bu sorunun öznesi, hayvanlar değil, bizlerin ve can dostlarımızın can güvenliğini koruması gereken devlettir. Devlet, bu konuda düzenleyici yetkilerini ve gücünü tam olarak kullanmamakta, adeta iki mağduru karşı karşıya bırakmaktadır. İhmaller nedeniyle oluşan bu acı reçetenin faturası, can dostlarımıza ödetilemez. Bu sorunu itlafsız çözmenin tek geçerli ve bilimsel yolu, merkezi ve yerel yönetimler arasında kurulması beklenen güç ve vizyon birliğidir. Fakat gündelik siyasetin gölgesinde bu birlik bir türlü tesis edilememektedir. “

Benim bu konuda  kanaatim ise hükümet ve belediyeler, ivedilikle, ortak bir politika ve eylem planı belirlemeye ve uygulamaya başlamaları gerekir.

Başkent Ankara’da başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere çıkacak olan yasa sonrası 25 ilçe belediyeleri de taşın altına elini koymalı kalıcı çözümleri uygulamaya koymalıdır.

Bu konu daha çok su götürecek gibi gözüküyor.

Saygılarımla.