Güney Kore merkezli uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan “Uluslararası Kadın Barış Grubu” Türkiye sorumlusu Emma Hanım ile 2023’ ün son günlerinde tanışma fırsatı buldum. Doğrusu yeni bir yıl için dünyada barışının sağlanması açısından oldukça umut doldum. Öyle ki “Uluslararası Kadın Barış Grubu” dünya barışışının sağlanması ve gelecek nesillere aktarılması misyonu ve vizyonu ile yola çıkmış son derece güçlü bir ekip.

“Uluslararası Kadın Barış Grubu” Dünya barışını, dünya üzerinde yaşayan 4 milyar kadının sağlayacağını benimsiyor. Çünkü dünyadaki barışın sağlanması anne yüreğinin yumuşaklığı ve kadınların empati kurabilen güçlü yönleri ile mümkün olacağına inanıyor. Çünkü kadın anne olabilme özelliği bahşedilmiş eşsiz bir varlıktır. Bu sebep ile anne sevgisi, şefkati, özveri ve fedakârlığı barışı sağlayabilmek için yeterli potansiyele sahiptir. “Uluslararası Kadın Barış Grubu” dünyadaki tüm kadınların bu bilince varması ve bu duyguları içselleştirmesi için toplumda farkındalık oluşturmak üzere çeşitli faaliyetlerde bulunuyor.

İlk olarak Birleşmiş Milletler’e barış yasa bildirgesi sunmakla işe başlamış olan grup; şu anda var olan yasanın savaşları durdurmak ve barışı mümkün kılabilmek için yetersiz olduğunu düşünüyor. Bu gerekçe ile sunulan yeni bildirgenin yasalaşmasını talep ediyorlar. Bu isteklerinin gerçekleşmesi için dünya liderlerinden, sivil toplum kuruluşlarından ve insanlardan destek almak adına çeşitli organizasyonlar düzenliyorlar. Bu organizasyonların en anlamlısı ‘ Barış Eğitmeni Yetiştirme Eğitim Programı’ ki bu eğitime hiçbir koşul olmaksızın tüm kadınlar katılabiliyorlar. Böylece önce kendilerini sonra toplumu konu ile ilgili bilinçlendirmiş oluyorlar. Ülkemizi Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı ‘Sanem Arıkan’ temsil ederek, bu eğitime katılıp ‘Türkiye Ankara Barış Komitesi Başkanı’ unvanını almıştır.

“Uluslararası Kadın Barış Grubu” 2013 yılında kurulmuş, günümüzde 155 ülke, 113 farklı şube ile faaliyet göstererek, 560’dan fazla kurum ve sivil toplum ile işbirliği içerisinde dünyada çalışmalarını yürütüyor.

Uluslararası Kadın Barış Grubu’nun logosu da oldukça dikkat çekici ve anlamlı

Dünyayı kucaklayan ay=kadın

Öyle ki; nazik yüreği ile sıcak ve yumuşak bir şekilde dünyayı kucaklayan ay, kadın yüreği ile özdeşleştiriliyor. Ben de bu grubun çok çalışmalarını benimsiyor, kadınların bilgeliği ve güçlerinin tüm dünyayı kucaklayarak barışı sağlayabileceğine inanıyorum.

Mukadder ben; Kadın eğitiminin ‘Barışın tohumları olarak dünyaya ekilmesini ve barış çiçekleri olarak açmasını tüm kalbim ile isteyen.

Sevgilerimle…